Ahi Lideri Şeyh Mustafa Giresun'da İlk Kez Anıldı

Ahi Lideri Şeyh Mustafa, Dereli ilçesinin Yavuz Kemal Beldesi’nde 600 yıl sonra ilk kez anıldı.

Ahi Lideri Şeyh Mustafa Giresun'da İlk Kez Anıldı
Yavuz Kemal Belde Belediye Başkanı Abdullah Önal tarafından hazırlanan anma programına Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Dereli Kaymakamı Ömer Faruk Kala, Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, İl Müftüsü Necati Akkuş, Duroğlu Belde Belediye Başkanı Murat Kılıçaslan ve vatandaşlar katıldı.

Şıhlar mahallesinde yapılan anma programının açılış konuşmasını yapan Yavuz Kemal Belde Belediye Başkanı Abdullah Önal, ”Bizlere bu bölgelerin yurt olmasında şüphesiz onların katkıları unutulamaz. Cennet köşesinden bir köşe olan bu vatanı bize emanet eden bu zatları unutmamak onları hatırlamak hepimizin görevi. Üzerinde yaşadığımız şu topraklarda tarih kokuyor ama tarihimize yeterince sahip olamamışız. En azından mezarları bulunan met um zatların mezar taşlarına dahi sahip çıkamamışız. Sarıklı, eski tarihli mezar taşları artık yok. Bu bölgenin, Kırık Bölgesi’nin kalkınması için o gün şartlarında, 1390 yıllarında yaşamışlardır ve buraları manen hazırlamışlardır. İnsanları yetiştirmişler, Türkleştirmişler ve Müslümanlaştırmışlardır. Onlara büyük minnet borcumuz var" dedi.

Anma programına katılan Vali Şahin ise konuşmasında, ”Yıllar önce yaşamış öyle şahsiyetler var ki, bu yöreye hizmet etmiş, bu yörenin İslamlaşmasına, Türkleşmesine vesile olmuş şahsiyetler. Bu şahsiyetler buralara sahip olurken, değişik çeşitli kaideleride kendilerine prensip edinmiş, halka anlatarak buraları kılıçla değil razı olarak rıza ile Müslüman olmasını sağlamışlardır. Bunlardan biride 600 yıl önce koşan, koşuşturan ve zamanı oldukça iyi değerlendiren bu zatı muhterem beklide şuan aramızda, belki de benim yanımda dikiliyordur. Barışı istediler, kavgayı ittiler koyun ile kurdun bir arada yaşamasını bu yörelerde sağlayan bu zatı muhteremin değil birincisini, gönül isterdi ki bugün ki anma töreni 500’üncü olsaydı. Ben belediye başkanımız Abdullah Önal beye teşekkür ediyorum. Bu anma programı bundan böyle devam eder" diye konuştu

Konuşmaların ardından Giresun Aksu İlahi Grubu ilahiler seslendirdikten sonra, Vali Şahin ve beraberindekiler Ahi Lideri Şeyh Mustafa’nın Türbesi’ni ziyaret edip dua okuduktan sonra program sona erdi .
Kaynak: İHA