Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç Brüksel’de

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç ve heyeti çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e geldi.

Burada ilk olarak Türk basın mensupları ile biraraya gelen Yurtnaç, birimlerinin kuruluş sürecini ve amacını anlattı.

2010 yılında kurulan ve Başbakanlık bünyesinde bulunan birimin bugün 300 personeli bulunuyor ve yurt dışında yaşayan soydaşlarımızla ve onların arasında bir köprü görevi üstleniyor.

Eğitim alanında da projeler geliştirdiklerini ifade eden Yurtnaç, "'Büyük Öğrenci Projesi' kapsamında 70 ülkenin burs sistemini incelediklerini ve Türkiye'de üniversite öğrenimi için bu yıl 4 bin öğrenciye burs vereceklerini açıkladı.

Türkiye'yi eğitim üssü haline getirmek için çalıştıklarını anlatan Yurtnaç burslara standartlar getirildiğini belirterek yüzde 60 başarı grafiği arandığını kaydetti.

Türkiye, dünyada toplam 3 milyon olan yabancı öğrencinin yalnızca yüzde 1'ini şu anda kendine çekebiliyor.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, gurbetçilerimiz ve soydaşlarımızın sorunlarıyla alakadar olmak adına yola çıktıklarını belirten Yurtnaç, devlet kurumları ve yetkililerden ziyade sivil toplum kuruluşları ve direk olarak vatandaş ve soydaşlarla iletişim içerisinde olacaklarını söyedi. Siyasi dernekleri de ziyaret edip etmeyecekleri sorulan Yurtnaç "Türk bayrağı, vatanı ve birliğine kastetmemiş, bununla derdi olmayan heryeri ve herkesi ziyaret ederiz" şeklinde konuştu.

Başkan Yurtnaç, yurtdışında yaşayan Türklerin en önemli sorunlarından biri olan askerlik konusunda ise kesin tarih vermeyerek yakında yeni düzenlemeler olabileceğinin işaret etti .
Kaynak: İHA