Tarih ve Kültür Dergisi Yedikıta'nın 49. Sayısı Çıktı

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi bu ay, "Osmanlı’da Derin Yapılanma: Şemsi Paşa Suikasti" kapağıyla raflarda yerini aldı.

Yaptığı faaliyetlerle Osmanlı Devleti’nin yıkılışını hazırlayan İttihat ve Terakki Cemiyeti , özellikle Rumeli’nde organizeli faaliyet gösteriyor , devlet adamlarına karşı suikastlarda bulunuyordu . İttihat ve Terakki Cemiyeti için Rumeli ' ni çok iyi bilen Şemsi Paşa en ciddi tehditti ve onun öldürülmesiyle bölgede cemiyetin faaliyetleri kolaylaşacaktı . Yedikıta dergisinde Şemsi Paşa’nın oğlunun hatıratı ve birinci el vesikaların yer aldığı makale Ömer Faruk Yılmaz imzasını taşıyor .

İkinci Abdülhamid Han’ın doğumunun 170 . senesi dolayısıyla kaleme alınan “İzzetle Geldi Âleme Şehzademiz” başlıklı makale Selman Soydemir tarafından kaleme alındı . Makalede Son devrin en kudretli padişahının ne zaman nerede doğduğu , niçin Abdülhamid ismi verildiği gibi ilgi çekici mevzular açıklığa kavuşuyor .

Dergide yer alan dikkat çekici konulardan biri de “Geçmişle Geleceği Bağlayan Köprü : Lisan” isimli makale . 1664’te , Kara Mehmed Paşa’nın bir fatih unvanıyla Viyana’ya girişi , teşrifatta yaşananlar , ordunun ihtişamı , paşanın günümüze ders veren sözlerini gözler önüne seren Seyahatname’den bir bölüm ve İstanbul’da at arabasından otomobile varan ulaşım serüvenini anlatan makaleler de dikkat çekici makaleler olarak dergide yeri alıyor .