Ertuğrul Günay, Dünyanın İlk Urartu Müzesi’nin Temelini Attı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Atatürk’ün söylediği gibi 'yurtta barış dünyada barış'a ihtiyaç olduğunu belirterek, "Eğer barış olursa kaynaklarımızı boş yere harcamaz doğrudan doğruya milletin kalkınması için harcama imkanını buluruz.

Ertuğrul Günay, Dünyanın İlk Urartu Müzesi’nin Temelini Attı
Biz istiyoruz ki insanlarımız doğdukları yerde doyabilsinler, barış içinde kardeşlik içerisinde yaşayabilsinler, geçmiş on yılların geçmiş yüzyılların o ayrımcı düşüncelerini tarihin çöplüğüne gömelim." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van’da bugün de gezi ve incelemelerde bulunarak, temel atma törenine katıldı.

Van Urartu Müzesi temel atma törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “Bu topraklarda bir tek şeye ihtiyacımız var, bütün bunları gerçekleştirmek için huzura, esenliğe, güvenliğe ihtiyacımız var. Atatürk’ün söylediği gibi 'yurtta barış dünyada barış'a ihtiyacımız var. Eğer barış olursa, kaynaklarımızı boş yere harcamaz, doğrudan doğruya milletin kalkınması için harcama imkanını buluruz.” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazıları ve restorasyon çalışmalarını gezerek, incelemelerde bulundu. Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü kazılarını da gezen Bakan Günay, burada arkeologlar tarafından yeni bulunan Urartu dönemine ait 3 bin yıllık sunma kabını inceledi. Kazılarda hiçbir hasar görmeden gün yüzüne çıkan su kabı hakkında bilgi alan Günay, böyle bir eserin bulunmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Kazı alanındaki incelemeleri ardından Bakan Günay, Van Kalesi etrafına yapılacak olan 12 bin 500 metrekarelik Van Urartu Müzesi inşaatı temel atma törenine katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şöyle dedi: “Bu topraklarda bir tek şeye ihtiyacımız var, bütün bunları gerçekleştirmek için huzura, esenliğe, güvenliğe ihtiyacımız var. Atatürk’ün söylediği gibi yurtta barışa dünyada barışa ihtiyacımız var. Eğer barış olursa, kaynaklarımızı boş yere harcamaz, doğrudan doğruya milletin kalkınması için harcama imkanını buluruz. Ve kalkınmamız hızla devam eder. Biz istiyoruz ki insanlarımız doğdukları yerde doyabilsinler, barış içinde kardeşlik içerisinde yaşayabilsinler, geçmiş on yılların, geçmiş yüzyılların o ayrımcı düşüncelerini tarihin çöplüğüne gömelim. İnsanlar Türk diye Kürt diye Alevi diye Sünni diye Müslüman diye Hıristiyan diye, doğuda doğdum diye ayrılmasınlar, hepimiz mademki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, bir ve eşit yaşayalım. Hepimiz insanız, insan haklarından sonuna kadar yararlanalım, özgür ve kardeşçe yaşayalım. Bunu istiyoruz ve bunun için yaşıyoruz. Van’ın, bu duygularımızı çok yakından bildiğini ben de içtenlikte biliyorum ve inanıyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından, temel atma töreninde Van Valisi Münir Karaloğlu ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ile birlikte beton düğmesine basan Eğtuğrul Günay, tören için kesilmesi planlanan koçun kesilmesine izin vermedi. Bakan Günay, "Hayvanı kesmeyin, günah." diyerek koyunu götürmelerini istedi. Temel atma töreninin ardından Bakan Günay, uçakla Ankara’ya hareket etti.

DÜNYANIN İLK URARTU MÜZESİ
Tarihte Urartu Krallığı’na başkentlik yapan Van’da temeli atılan Urartu Müzesi, dünyanın ilk Urartu müzesi olma özelliğini de elinde bulunduruyor. İl Özel İdaresi tarafından ihalesi tamamlanan ve 13 milyon 950 bin TL’ye ihale edilen Urartu Müzesi, 12 bin 300 metrekare kapalı alana sahip olacak. Müzede, Urartu eserlerinin tamamının sergilenmesi için imkan sağlanmış olacak. Daha önce 90 bin Urartu eserinin bulunduğu Van’da, yer sıkıntısı nedeni ile sadece 2 bin 443 tanesi sergilenebiliyordu. Yeni müze ile eserlerin tamamı gün yüzüne çıkmış olacak .