Türk-iş Genel Merkezinden Aydın Ziyareti

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, “Bu hafta Sayın Başbakanla görüşmemiz gerekiyor.

Türk-iş Genel Merkezinden Aydın Ziyareti
Bir iki konuda anlaşamadığımız konular var. Umuyorum bunları Başbakan’a anlatırız ve yol almaya başlarız” dedi.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay ve Türk İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, Türk-İş Aydın İl Temsilcisi ve Tes-İş Aydın Şube Başkanı Mustafa Aydın’ı ziyaret etti. Türk-İş Aydın Temsilciliğinde gerçekleşen ziyarete Belediye-İş Aydın Şube Başkanı Ramazan Yaman, Sağlık-İş Aydın Şube Başkanı Erkan Uygun, Tek-Sif Aydın Şube Başkanı Bayram Çakmak ve Yol-İş İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Müftüoğlu katıldı.

Ziyarette konuşan Türk-İş Sendikası İl Temsilcisi Mustafa Aydın, genel merkezden yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, “Genel Merkezimizin ziyareti bizleri onurlandırmıştır. Umarım bu ziyaretler daha fazla gerçekleştirilir. Kendilerini her zaman güzel ilimiz Aydın’a bekliyoruz” dedi.

Yol-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar da, “Gerek çalışma hayatımızda gerekse ülke genelinde ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Bu sıkıntıları aşmak hepimizin görevi. El birliğiyle bu sorunlar aşılır. Sıkıntıları konuşarak, müzakere ederek aşmak daha iyi olur. Müzakere ederek sıkıntılar aşılmıyor ise, başka çareler aramak gerekebilir. Çalışan insanlar ve arkadaşlarımız büyük oranda çalışırken huzursuzlar. Türkiye’de insanlarımız terörden dolayı rahatsızlar. Allah ülkemize güç kuvvet versin” diye konuştu.

“SENDİKALARIN İKİ ÖNEMLİ SORUNU VAR” Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay ise, “Türkiye’nin üstünde kara bulutlar dolaşıyor. Şehit haberlerine Afyon’un da eklenmesi canımızı yaktı. Sabahleyin haberleri izleyince dağılıyoruz adeta. Çalışanlar olarak da sıkıntılarımız var. 50 yıllık yasa ile idare ediliyoruz. Son 3 yıldır sendikalar yasasının değişmesi sonrasında 30’a yakın toplantılar yaptık. Büyük bölümünde örtüşen noktalar var. Kanun 01 Ocak 2012’de çıkması gerekirken çıkmadı. Peki ne oldu bin 132 işyerinde 240 bin işçi sözleşme yapamıyor bu sebepten. Sendikaların ana görevi sözleşme yapmak. Bin 200 işyerinde sıkıntılar olmaya başladı.

Sendika temsilciliklerini kapatmaya başladılar. Şimdi de 200 bin kamu işçisinin sözleşme durumu var. Takriben 460 bin civarında örgütlü işçiler sözleşme yapamıyor. Defalarca toplantı yapıldı. Umuyorum bu hafta Sayın Başbakanla görüşmemiz gerekiyor. Bir iki konuda anlaşamadığımız konular var. 34 iş kolunda Türk-İş olarak yetkiliyiz. DİSK 7, HAK-İş 6 tane konuda örgütlü. İşveren eliyle kurulan sendikalar da var. Ahbap çavuş ilişkisiyle yol almaya çalışanlar var. Yüzde 10 baraj şu anda. Ama baraj sıfırlanması uygun değil. Baraj sıfırlanırsa Türkiye’nin her yerinde her belediye bir sendika kurar. Sağlıkta çalışanların büyük bölümü taşeron işçisi gider sendika kurar. Biz de bir baraj olması gerektiğini savunuyoruz. Hak-İş ve DİSK buna itiraz ediyor. 12 Eylül dönemindeki gibi binin üzerinde sendika olur o zaman. Zaten biz burada 1980’de ülke nüfusu 44 milyon sendikalı sayısı 2,5 milyon. 2012’de nüfus 72 milyon sendikalı sayısı 630 bin. Böyle bir tablo dünyanın başka ülkesinde yok. Bir de baraj sıfırlandığında darmadağın oluruz. Temsil ettiğimiz insanların haklarını dile getirme imkânı dahi bulamayız. Bundan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Sendikalar kanunun çıkması lazım. Sendikalar yetki alıp bir an evvel sözleşme yapılması gerekiyor. Tes-İş işçisi sözleşme yapacak ne zaman Eylül ayında. Bir dahaki Eylül gelecek daha sözleşmeye oturamayacak. Orada işçiyi tutabilir misiniz? Şu anda Gaziantep’te illegal örgütler işin içinde. Yani işler oluyor. Bu hafta Sayın Başbakanla görüşmemiz gerekiyor. Bir iki konuda anlaşamadığımız konular var. Umuyorum bunları Başbakan’a anlatırız ve yol almaya başlarız” şeklinde konuştu.

İşçi Sağlığı Yasası ve iş güvenliğiyle çalışmalara değinen Atalay, şunları söyledi: “Bir yasa yapıldı, mükemmel mi değil. Ama tüzükle, genelgeyle idare edilenden daha iyi. Eskiden 50 çalışandan az işyerlerinde devlet denetim yapamıyordu. Türkiye’nin dörtte üçünde merdiven altındaki işyerlerin büyük bölümü 50 kişinin altında. 2007’de 80 bin iş kazası olmuş buralarda. Takriben bin kişi ölmüş. Yüzde 62.7’si 50 kişinin altında çalışan işyerleri. Sendikalı olan yerlerde iş kazası, yüzde 9. Sendikasız olan yerlerde yüzde 91. Yemeği, sıcaklığı her şeyi takip ediyoruz. Örgütsüz olan yerlerde problem var. Geçen hafta CHP Anayasa Mahkemesi’ne bu kanunun iptali için müracaat etti. Biz de yazı yolladık. Bu doğru değil, noksanları var ama iptali zarar verir bize diye açıklama yaptık”
Kaynak: İHA