Vatan Caddesi'nde 30 Ağustos Geçit Töreni

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde geçit töreni düzenlendi.

Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tören aracının üzerinden vatandaşları selamlayarak bayramlarını kutlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve göndere bayrak çekilmesinin ardından tören komutanı Tuğgeneral Veli Tarakçı, Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Tarakçı, Türk ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihinde önemli bir aşama olan 30 Ağustos'un vatanı ve bağımsızlığı yok edilmek istenen ulusun, kadın-erkek, genç-yaşlı tüm fertlerinin sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği yaşam mücadelesinin en büyük göstergesi olduğunu söyledi.

30 Ağustos 1922 tarihine gelinirken, bir yanda 1. Dünya Savaşı sonunda yenik sayılmış, orduları dağıtılmış, tersanelerine girilmiş, silahlarına, haberleşme ve ulaşım vasıtalarına el konulmuş, ülkesinin birçok bölgesi işgal edilmiş bir devlet olduğunu anlatan Tarakçı, şöyle devam etti:

''Öte yandan, yaşlısı, kadını, çocuğu ile 23 milyon olan imparatorluk nüfusundan Osmanlı'nın son 10 yılında Trablusgarp'ta, Hicaz Çölleri'nde, Balkanlar'da, Çanakkale'de, Allahuekber Dağları'nda 7 milyona yakın Anadolu yiğidini kaybetmiş, dede, baba, oğul bir arada savaşacak kadar erkek nüfusunun bir neslini tamamen yitirmiş, fakr-u zaruret içerisinde, harap ve bitap düşmüş, neredeyse, savaşma azim ve iradesi kalmamış bir millet var. İşte milletin bu en zor günlerinde ortaya atılan, 'özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir' diyerek manda ve himayeyi reddeden, yalnızca Türk ulusunun vatan sevgisine ve özgürlük tutkusuna güvenerek, Kurtuluş Savaşı'nı başlatan bir asker, Mustafa Kemal... Onun önderliğinde her evden bir çorap, bir fanila alınarak asker giydirilmiş, hurda demirlerden silah, mermi, nal yapılarak, kadını kızı, yaşlısı çocuğu ile atla, kağnıyla yalnızca düşmanla değil, sefalet ve yoklukla da savaşılmış, parolası 'Ya istiklal, ya ölüm' olan, dünyada eşi görülmemiş bir Kurtuluş Savaşı kazanılmıştır. Yüreğindeki vatan sevgisi, sarsılmaz azim, irade ve üstün cesaretiyle milletini ve ülkesinin kanının son damlasına kadar koruyan Türk askeri, bugün de aynı inanç ve kararlılıkla vatanı için seve seve canını feda etmeye hazırdır.''

Tarakçı, Türk ordusunun tarih boyunca elde ettiği başarıların ve kazandığı zaferlerin, gelecekte yapabileceklerinin de bir teminatı olduğunu belirterek, 30 Ağustos Zaferi ile sadece düşmanın mağlup edilmediğini, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin de temellerinin atıldığını, ulusun tam, özgür ve bağımsız yaşaması için gerekli koşulların sağlandığını ve ulusal onurun, bu zaferle tekrar şahlandırıldığını söyledi.

Tuğgeneral Veli Tarakçı, ''Gücünü, ulusun sonsuz sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 90 yıl önce olduğu gibi bugün de ulusunun emrinde laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası, bölünmez bütünlüğünün üniter bir ulus devlet yapısıyla, yüce Türk ulusuna yönelmiş her türlü iç ve dış tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığı içerisindedir'' dedi.

Tören, motorlu ve yaya birliklerinin geçişi ve ile hava araçlarının gösteri uçuşunun ardından sona erdi.

Muhabir: Andaç Hongur / Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA