Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani İlk Yurtdışı Ziyaretini Kosova'ya Yaptı

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishan, Kosova’nın bölgede barış ve istikrarın simgesi olduğunu belirtti.

Arnavutluk'un yeni Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, ilk yurtdışı ziyaretini Kosova’ya gerçekleştirdi. Nishani, başkent Priştine'de, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga tarafından resmi törenlenle karşılandı. İki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından liderler önce başbaşa, ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Nishani, Arnavutluk'un Kosova’yı her zaman desteklediğini ve bundan sonra da destkelemeye devam edeceğini belirtti.

İki ülkenin ortak zorlukları paylaştığını kaydeden Nishani, denetimli bağımsızlığın sona ermesi sürecinde Kosova kurumlarının sürdürdüğü çalışmaları ve bu süreçte ülkeye destek verenleri tebrik etti.

Nishani, denetimli bağımsızlığın kaldırılmasının ülke açısından tarihi bir önem taşıdığını söyledi.

Kosova ve Sırbistan arasındaki müzakere sürecine de değinen Cumhurbaşkanı Nishani, “Diyalog sürecinde hükümet kurumlarını destekliyoruz. Müzakereler, entegrasyon yolunda uzlaşı ve refah ruhu kazanmak için ön koşullar oluşturur. Diyalog, sorunların çözümü için en faydalı yoldur” ifadelerini kulandı. Nishani, bölgede Kosova’nın istikrar ve barışının simgesi olduğuna da vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Atıfete Jahjaga ise, Arnavutluk ile her alanda işbirliği içinde olduklarını belirterek, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani’nin ilk resmi ziyaretini Kosova’ya yapmasının kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Jahjaga, ziyaretin Arnavutluk'un bağımsızlığıın 100'üncü yılında Kosova için sembolik bir önemi olduğunu vurguladı.

Nishani, Kosova temasları çerçevesinde ayrıca Başbakan Hashim Thaçi ve Meclis Başkanı Yakup Krasniqi ile de ayrı ayrı bir araya geldi. Nishani ayrıca Kosova Meclisi’nde bir konuşma yaptı .
Kaynak: İHA