Almanya Başbakanı Angela Merkel’den Çin’e 6. Ziyaret

Almanya Başbakanı Angela Merkel, göreve geldikten sonra Çin'e 6. ziyaretini gerçekleştirerek, Çin Başbakanı Wen Jiabaao ile görüştü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’den Çin’e 6. Ziyaret
Wen, Pekin'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda bu yıl ülkesini ikinci kez ziyaret eden Merkel'i askeri törenle karşıladı. Törenin ardından yapılan ikili görüşmelerden sonra milyarlarca dolarlık iletişim, enerji, sağlık ve denizcilik alanlarında 10 adet işbirliği antlaşmalarının imza töreni yapıldı. Anlaşmanın en dikkat çekeni ise Çin'in Airbus'tan 3,5 milyar dolar değerinde 50 uçak alması.

Çin'in, AB'nin getirdiği ve havayolu şirketlerinin 1 Ocak'tan itibaren atmosfere saldıkları karbon nedeniyle para ödemesini öngören uygulamayı misilleme ederek, Airbus'tan uçak alımını engellediği iddia edilmişti.Ziyaretin başında imzalanan anlaşmalar arasında Merkel'in programında olduğu Tianjin şehrindeki Airbus'ların Çin'deki son montajları konusunda değeri 1,6 milyar dolarlık anlaşma ile Çin'in geniş band internet ağlarının artırılması için Çinli ZTE telekomünikasyon firması ile 1,3 milyar dolarlık anlaşma bulunuyor. İki ülke arasında ayrıca Eurocopter helikopterlerinin son montajının yapılması ve Volkswagen için Çin'de yeni bir şanzıman fabrikasının açılması anlaşması da yapıldı.İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak, 180 milyar doları buldu.

Bu miktar aynı zamanda, beş yıl öncesindekinin beş katına denk geliyor. Çin'in Almanya'daki Alman şirketlerine ve altyapıya yatırımı ise 1,2 milyar Avroyu aştı ve bu artış sürüyor.İki Başbakan bugün ayrıca 2. Tur Çin-Almanya Hükümetler Arası İstişare Toplantı'sına ortaklaşa başkanlık etti. Söz konusu istişareler, Çin'in Batılı ülkelerle kurduğu ilk hükümetler arası mekanizma özelliğini taşıyor. Almanya ise hepsi AB üyesi olmak üzere altı ülkeyle daha bu tarz işbirliği yapıyor.

AVRUPA'YA HAREKETE GEÇİN ÇAĞRISI
Çin Başbakanı buradaki konuşmasında Haziran ayında Berlin'de yapılan ilk tur istişarelerin ardından geçen sürede elektrikli otomobil, orta ve küçük işletmeler ile meslek eğitimi gibi alanlarda büyük ilerlemelere imza attıklarını belirtti.

Çin medyasındaki haberlere göre Wen, olumsuz uluslararası ekonomik görünüm altında elde edilen bu başarıların çok değerli olduğunu vurguladı.Wen ayrıca küresel finans krizi ve Avrupa borç krizinin dünyaya etkilerinin sürekli derinleştiğine dikkat çekti ve Avrupa'ya harekete geçme çağrısında bulundu. Bu durumun uluslararası toplumda da ciddi endişelere yol açtığını belirterek "Açıkçası ben de endişeliyim." diye konuştu.

Wen Jiabao, Çin-Almanya işbirliği ve ikili ilişkilerin geleceğine tam güvendiğini kaydederek, ikili ilişkilerin derinleştirilmesinde yeni ve önemli ortak görüşlere vardıklarını de etti. 3,2 trilyon dolar döviz rezervini elinde bulunduran Çin'in Başbakanı Wen, Avro üyesi ülkelerin devlet tahvillerine yatırım yapmaya devam edeceklerini, bunun ise bazı şartlara uyulduğu takdirde yapacaklarını belirtti.

Haziran 2011'de Almanya'da yapılan ilk tur istişarelerde iki taraf 15 milyar doların üzerinde 20'ye yakın işbirliği anlaşması imzalamıştı.Merkel'e aralarında Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rösler ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin de bulunduğu 7 bakan ile Alman borsası Dax yöneticileri gibi ekonomi çevrelerinden kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

SİYASİ SORUNLAR
Çin ve Almanya arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine karşın, siyasi olarak ciddi fikir ayrılıkları bulunuyor. Bunların başında ise Çin'deki insan hakları, basın özgürlüğü, Suriye krizi, İran'ın nükleer programı geliyor .