30 Ağustos Zafer Bayramı, Siverek'te Coşkuyla Kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde de büyük bir coşkuyla kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı, Siverek'te Coşkuyla Kutlandı
Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında, sabah saat 9’da ilçenin Siverek Caddesi üzerinde bulunan Atatürk büstüne çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Siverek İlçe Kütüphanesi'nde Siverek 107 Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Numan Yediyıldız tebrikleri kabul ederken, tebrik töreninin ardından ilçenin İnönü Caddesi üzerinde törene devam edildi.

107 Topçu Alay Komutanlığı adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Topçu Üsteğmen Aydın Babaoğlu, "Bugün ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve ona gönülden inanan silah arkadaşlarının etrafında kenetlenen Türk ulusunun, milli bir devletin temellerini attığı gündür. Bugün Kütahya’da, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Şanlıurfa’da vatan ve bağımsızlık uğruna şehit olan binlerce kahramanın ruhlarının şad olduğu gündür. Bugün şanlı Siverek halkının İngilizlere, 'bayrağımızın gölgesinden başka gölgede yaşamak istemeyiz' dediği gündür. 19 Mayıs 1919’da başlatılan Kurtuluş Savaşı'yla Anadolu halkının tek bir yumruk olarak istilacı düşman ordusuna dur noktalarından birisidir. Ömer Cudi Paşa 'ömrümün son nefesine kadar Urfa'yı koruyacağıma din ve namusum üzerine yemin ederim' demiş ve 800 kişilik bir birlikle Fransızların Diyarbakır'a ilerleyişini dahiyane usullerle durdurmuştur. Siverek Urfa’nın kurtuluşunda komuta merkezi görevi üstlenmiş, halkın şan ve şerefini onur ve namusunu korumuştur. Anadolu’nun bir köşesindeki bu onurlu direniş, 30 Ağustos zaferinin kazanılmasına zemin hazırlamıştır" dedi

"Bu zafer aynı zamanda asil Türk ulusunun ve onun kahraman ordusunun ebedi komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde yürüttüğü bir özgürlük mücadelesidir" diyen Babaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu büyük zafer, Türk ulusu ile sınırlı kalmamış ve esaret altında yaşayan diğer uluslara da ilham kaynağı olmuştur. Şanlı tarihimizin bizlere verdiği bu büyük özgüvenle bir kez daha haykırıyoruz ki, Türk ulusunun bağrından çıkan Türk ordusu, geçmişte olduğu gibi bugünde Türk yurdunun yılmaz bekçisi ve yüce Türk ulusunun koruyucusu olmaya devam edecektir. Yurdumuzu, kanlarını ve canlarını feda ederek bizlere emanet eden, 30 Ağustos zaferiyle yok edilmek istenen milli varlığımızı kurtaran ve bizlere Cumhuriyetimizi armağan eden başta edebi komutan Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun değerli silah arkadaşlarını, ebediyete intikal etmiş komutanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükran ve minnetle bir kez daha anıyoruz. Kahraman Türk ulusu! Ebediyete kadar şan ve şerefle anılacak bu yüce bayramın kutlu olsun." Yapılan konuşmanın ardından, askeri konvoy geçişi vatandaşlar tarafından hayranlıkla izlendi .
Kaynak: İHA