Tayland'da Pirinç İhracatındaki Gerileme Ekonomiye Darbe Vurdu

Tayland'da hükümetin ekonomi politikalarının hayata geçirilmesi konusunda uzmanlardan geçer not almasına rağmen, devletin bu yıl pirinç alımlarındaki sübvansiyonları yüksek tutmasının bütçede 100 milyar bahtlık (yaklaşık 3.1 milyar dolar) bir yük getireceği uyarısında bulunuldu.

Ticaret Bakanlığı uzmanlarının ülkenin en büyük ihracat kalemlerinden beyaz pirinç için ton başına 600 dolar (19,075 baht) fiyat açıklamasına rağmen devlet, pirinç ihracatındaki gerilemenin ardından çiftçiye ton başına 800 dolarlık ödeme yaptı.

Çiftçi Nuttaporn T. yaptığı açıklamada, "Bu bölgede yaşayan çiftçiler mahsullerini hükümete satıyor. Dışarıya ihraç etmek veya özel olarak kendi imkanlarımızla satmamız çok zor, çünkü fiyatlar çok düşük oluyor. Kendi pirincini kendi pazarlayan belki birkaç tane çiftçi vardır ama ben bu bölgede hiç böyle yapan birilerini duymadım" dedi.

Tayland Pirinç İhracatçıları Derneği Başkanı Vichai Sriprasert ise, "Tayland hükümetinin pirincin tonunu 800 dolardan alma kararı verip vermeyeceğini bekliyorduk. Fakat dünya piyasası bu fiyatı desteklemiyor. Alternatifleri var. Tayland dışında bu fiyatta pirinç taşıyan gemi göremezsiniz. Hindistan, Vietnam ve Pakistan gibi rakiplerimizden 400 dolara pirinç satın alabiliyorlar" diye konuştu
Kaynak: İHA