Mersin’de Tedavi Edilen Kaplumbağalar Denizle Buluştu

İçel’de, çeşitli nedenlerle yaralanan ve bir yıl süreyle İçel Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nde tedavi edilen iki deniz kaplumbağası bugün törenle denize salındı.

Mersin’de Tedavi Edilen Kaplumbağalar Denizle Buluştu
Caretta Caretta ve Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türü iki kaplumbağanın yanı sıra yumurtalarından çıkan 18 yavru kaplumbağa da denizle buluştu.

''Deniz Kaplumbağalarının Rehabilite Edilmesi ve Sağlığına Kavuşturulması'' programı çerçevesinde sağlıklarına kavuşturulan iki anaç kaplumbağanın denize bırakılması dolayısıyla, İçel merkez Mezitli ilçesindeki Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’ndaki İçel Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nde tören düzenlendi.

Törene İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, İçel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, 2013 Akdeniz Oyunları Genel Koordinatör Taha Aksoy ve çok sayıda gönüllü katıldı.

Kaplumbağaların denize bırakılmalarından önce bir konuşma yapan İçel Valisi Güzeloğlu, deniz kaplumbağalarının yüzde 25'inin üreme ve yaşam alanlarının İçel'de bulunduğu bilgisini verdi. Dünyanın en özel ve güzel kaplumbağalarının hayata merhaba dediği ve denizle buluştuğu alanların Akdeniz kumsalları olduğunu belirten Güzeloğlu, "İçel olarak tek eksiğimiz; deniz kaplumbağalarının bakımlarının ve tedavilerinin yapılarak, topluma tanıtılacak merkezlerdi. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla bu merkezi kısa süre önce hizmete açtık. Dünyanın doğal mirası içinde yer alan hayvan ve canlı varlığı açısından önemli olan deniz kaplumbağalarının sorumluluk içerisinde sahiplenilerek tedavilerinin gerçekleştirilmesinin ardından doğal yaşama döndürülmesi duygusunun İçel'de hissedilmesinden dolayı mutluyum" dedi.

Bu merkezdeki iki deniz kaplumbağasının tedavisinin başarıyla tamamlandığını ifade eden Güzeloğlu, 2013 Akdeniz Oyunları'nın simgesi olan caretta caretta'nın adının da “Karetta” olduğunu anımsatarak, ''İçel'i ve Akdeniz Oyunlarını 'Karetta' ile tanıtıyoruz. Bugün gerçekleştirilen bu etkinlik çok boyutlu bir buluşma'' diye konuştu.

Güzeloğlu, balıkçıları ve vatandaşları da caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarına karşı daha duyarlı olmaya çağırdı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz da merkezin, uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan deniz kaplumbağaları hakkında halkı bilgilendirmek, korunmalarına katkıda bulunmak, yaralı, hasta, sakat hayvanların tedavileri ve bakımlarını yaparak, yaşam döngüsüne geri katılımlarını sağlamak amacıyla kurulduğunu bildirdi. Akdeniz'deki yuvalama alanlarından yüzde 60'ından fazlasının Türkiye'de bulunduğunu kaydeden Boz, Türkiye’deki uluslararası öneme sahip yuvalama kumsalı sahilinin uzunluğunun 120 kilometre olduğunu, bunun 49 kilometresinin ise İçel'de bulunduğunu dile getirdi.

İçel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ise, Türkiye'deki 21 üreme alanından 5'inin İçel'de bulunduğunu, merkezin de bu doğrultuda çalışmalara devam ettiğini söyledi.

İçel Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene’nin verdiği kısa konferansın ardından, Vali Güzeloğlu, deniz kaplumbağalarının korunmasına emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi.

DENİZ KAPLUMBAĞALARI YAŞAM ALANLARIYLA BULUŞTURULDU
Törenin ardından sahile inen Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler, Adana'dan getirilerek tedavisi tamamlanan ve “Yeşilim'' adı verilen yeşil deniz kaplumbağası ile İçel sahilinde yaralı bulunan ve tedavisi tamamlanan Akdeniz Oyunları’nın maskot ismi ''Karetta'' adının verildiği caretta carettayı incelediler. Sahildeki vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, Merkez Müdürü Prof. Dr. Ergene’nin yardımıyla önce yuvalarından çıkarılan 18 yavru yeşil deniz kaplumbağasını denizle buluşturan Vali Güzeloğlu, daha sonra da Yeşilim ve Karetta isimli anaç iki deniz kaplumbağasının denizle buluşmasını izledi.

Kaplumbağaların denizle buluşmalarının ardından gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Ergene, yaklaşık bir yıl önce yaralı olarak merkeze getirilen iki anaç deniz kaplumbağasının tedavilerini tamamlayarak, sağlıklarına kavuşturduklarını söyledi.

Bugün onları gerçek yuvaları olan denize gönderdiklerini vurgulayan Ergene, “Deniz kaplumbağaları doğal yaşama şansına eriştiler” dedi.

Kaynak: İHA