Ağrı Müftüsü Turan'ın Açıklaması

Ağrı Müftüsü İzani Turan, anızların yakılarak yok edilmesinin doğru olmadığını belirterek, ''Anız yakmak hem günahtır hem de cinayet ve zulümdür, zulüm de haramdır. Anız yakmayı insanımız terk etmelidir'' dedi.

Müftü Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anız yakmanın Türkiye'de yaygın bir durum olduğunu ifade ederek, çiftçiler için ilk etapta bakıldığında anız yakmanın kolay temizlik gibi görülebildiğini söyledi.

Anız yakmanın toprak açısından da verim açısından da uygun olmadığını anlatan Turan, anız yakmak mecburiyetinin doğduğu durumlarda sap ve otların bir yere toplanıp yakılabileceğini belirtti.

Turan, anızın aynı zamanda ekonomik, tabiat, toprak ve verimle ilgili boyutlarının olduğunu ifade ederek, ''Her şey kazanç mıdır- Allah diyor ki 'Ben denizi, toprağı yani doğadaki her şeyi insanoğluna emanet etmişim.' Ama biz emanete sahip çıkıyor muyuz- Bu bizim problemimiz'' dedi.

Anız yakarken topraktaki canlı popülasyonunun da yakıldığını anlatan Turan, Peygamber efendimizin de ''Karıncalara eziyet etmeyin, onları öldürmeyin'' dediğini aktardı.

Umursamaz bir tavır içine girilmesinin büyük bir yanılgı olduğunu ifade eden Turan, ''Allah bir canlıyı yaratmışsa, bir hikmeti vardır muhakkak. O canlıların hayat bulmasını, hayatta olmasını dünyamıza, toprağımıza faydası olduğuna inanıyorum. Allah diyor ki 'Biz hiçbir şeyi boşu boşuna yaratmadık.' Bir canlıyı öldürmenin hesabını biz Allah'a nasıl verebiliriz-'' diye konuştu.

-''İnsanoğlunun can taşıyan her şeye karşı hürmetli olma mecburiyeti var''-

Tarlalarda ateşle canlıların yakılmasına asla hoş bakılmadığını belirten Turan, ''Kainatta hiçbir şey yoktur ki Allah'ı zikretmez. Ama biz onu anlayamayız. Bu toprakta hayatını devam ettiren birçok canlı var. Topraktan besleniyor. Bunların hepsi Allah'ı zikreder. İnsanoğlunun hayat taşıyan her şeye karşı çok hürmetli olmak mecburiyeti var'' diye konuştu.

Turan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Biz mezarlıklarımıza birtakım bitkiler ekeriz. Peygamber Efendimiz bunların bile koparılmaması gerektiğini söylemiş. Buna bile izin vermeyen Efendimiz elbette ki tarlalardaki ateşle bu canlıların yakılmasına asla hoş bakmaz. Dolayısıyla bizler onun caiz olmadığını helal olmadığını söylüyoruz. İnsanoğlu sadece insan hayatına dikkat etmemeli, bütün hayat sahibi olan her şeye dikkat etmeli. Herhangi bir bahçede bir çiçek bir yeşillik ekiliyorsa herkes buna sahip çıkmalı.''

Müftü Turan, anız yakmanın birçok canlının hayatına kastetmekle eş anlamlı olduğunu vurgulayarak, ''Anız yakmak hem günahtır hem de cinayet ve zulümdür, zulüm de haramdır. Anız yakmayı insanımız terk etmelidir. Tarlalarımızın geleceği açısından da çok önemlidir. Bu durumun doğal dengeye de büyük zararları var. Anız konusuyla ilgili Eylül ayı içerisinde il genelinde bütün camilerde okutulmak üzere bir hutbe hazırlayıp halkımızı bu konuda bilgilendireceğiz'' diye konuştu.

Yayıncı: Osman Kurt
Kaynak: AA