Kritik açıklama: Hava uçuşa müsait değil karayoluyla devam edelim

Yüzde 8-9 büyümeyi Çin dahil hiçbir ülkenin sağlayamayacağını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Başçı “Karayoluyla devam edelim. Uçmayalım, pek elverişli hava yok” dedi.

Kritik açıklama: Hava uçuşa müsait değil karayoluyla devam edelim
Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, cari açık konusunda, kredilerle ilgili alınması gereken tedbirlerin alındığını, döviz kuru ile ilgili bir sorun görmediklerini belirterek, “Fakat yapısal unsurlarla ilgili tedbirler alınıyor. Onlar da vakit alıcı tedbirler. Dolayısıyla kademeli bir şekilde Türkiye 'nin cari açığı azalacak bundan sonra... Ama şu anda tedirgin edici, yüksek seviyedeki cari açıktan bir yerde kurtulmuş oluyoruz” dedi. Erdem Başçı, Ekonomi Muhabirleri Derneği 'nin (EMD) düzenlediği sohbet toplantısında, küresel ekonomi ve Türkiye 'ye yansımalarını içeren yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Görevimiz gaza basmak değil

Başçı, reel sektördeki yavaşlamanın hangi noktaya gelmesi halinde Merkez Bankası 'nın harekete geçebileceği şeklindeki soru üzerine şunları söyledi: “Yurt dışında hava uçuşa müsait değil. Yüzde 8, yüzde 9 gibi büyüme oranlarını bu yıl veya 2013 yılında dünyada kolay kolay hiç bir ülke sağlayamaz, Çin de dahil buna. Dolayısıyla Türkiye 'nin geçen 2 sene olduğu gibi yüzde 8, yüzde 9 oranlarında büyümesi mümkün değil. O yüzden 'piste indik hâlâ niye bekletiyorsunuz? ' diye soruyorsunuz. Tamam, kemerleri çözelim bavullarımızı da alalım. Ondan sonra karayoluyla yolumuza devam edelim desem iyi olur mu? Karayoluyla devam edelim, uçmayalım gelecek sene. Uçuş için pek elverişli hava şartları yok. Havada yakalanan ülkeler zaten birer birer tehlikeli noktalarda olabiliyorlar, inişte zorlanıyorlar.”

Merkez Bankası 'nın görevinin gaza basmak olmadığını ifade eden Başçı, şöyle devam etti: “Emniyetli bir şekilde seyahati sürdürmeye çalışacağız. Bayramda İzmir 'e gittik. Yollarımız çok güzel, konforlu. İnsanın süratli gidesi geliyor ama ortalama hız belirleyen detektörler koymuşlar. Merkez Bankası biraz daha ihtiyatlı. Gidelim ama sağlıklı gidelim, ileride sorun olmasın. Merkez Bankası 'nın görevi gaza basmak değil. Gaza basacak çok istekli var. Özel sektör özellikle çok istekli, bu iyi bir şey. Biz daha dikkatli olmalarını söyleyelim.”

Kredi maliyetlerinin düşmesini sağlayacağız

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomik verilerde temmuz ayı ile birlikte bir miktar yavaşlama görüldüğünü belirterek, “Biz Merkez Bankası olarak aslında temmuzun başından itibaren ayağımızı frenden yavaş yavaş çekmeye başladık. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini hızla temmuz başından itibaren aşağı çektik. İkinci etapta kredilerin de yavaş yavaş maliyetlerinin aşağı doğru gelmesini sağlayacağız. Kredi faizlerinin aşağı gelmesine izin vermemiz gerekir ' ' şeklinde değerlendirmede bulundu. Başçı, bunun döviz kurları üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemediklerini de ifade etti.