Samsun Arıcılığı İl Genel Meclisi’nde Masaya Yatırıldı

Samsun İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ile Samsun’da arıcılık sektörü masaya yatırıldı.

Samsun Arıcılığı İl Genel Meclisi’nde Masaya Yatırıldı
Samsun İl Genel Meclisi ağustos ayı toplantısında Ladik, Kavak, Asarcık ilçelerinde insan sağlığı, ekolojik dengenin korunması ve ekonomik değeri yüksek olan arıcılık ve arı ürünlerinin üretilebilmesi hakkında İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor masaya yatırıldı.

İl Genel Meclisi’ne hazırlanan rapor ile ilgili bilgi veren Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Esen, “İlimizde arıcılığı destek olmak ve bal üretimini artırmak amacıyla Vezirköprü ilçesinde bal ormanı oluşturulmuştur. Orman Bölge Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşen projede 500 dönüm arazide 10 bin akasya, 5 bin ceviz, 300 badem, bin 500 ahlat, 250 ıhlamur, 50 kiraz, 500 nar, 300 zeytin, 500 fıstık çamı, 500 kızılcık, 15 bin kuşburnu, arı otu, korunga ve gül dikildi. Söz konusu ağaçlandırma faaliyetlerinde bal verimi yüksek olan türler ile ağaçlandırma yapılarak arıcıların ekonomik olarak kalkınmaları amaçlandı. İlimizde faaliyet gösteren Arıcılar Birliği’nin Orman Bakanlığı Bal Üretim Ormanı Projeleri Ormancılık Araştırma Enstitüsü’ne müracaat ettiğinde yer belirlenmesi halinde ilçe orman işletme şeflikleri söz konusu bal ormanlarının altyapısını yapabileceklerini ifade ettiler” dedi.

Raporun okunmasından sonra söz alan İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanı Dilaver Atlı, “Bu sektörün gelişmesi ve arıcılığın yaygınlaştırılması için İl Özel İdaresi olarak desteklerimizi sürdürmeliyiz. Arıcılık artık ekonomik kazanç sağlayan bir sektör haline gelmeli” diye konuştu.

İl Genel Meclisi üyelerine arıcılık faaliyetleri ile ilgili bilgi vermek üzere meclis toplantısına davet edilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, Samsun’da yoğun olarak Salıpazarı ve Terme’de arıcılık faaliyetlerinin yürütüldüğünü söyledi.

Samsun’da 72 bin koloni kayıt altına alınmış arı olduğunu ifade eden Kadir Güven, “Bin tonu aşan, nektar verimine göre bin 300 tona ulaşan bir verimimiz var. Bu Ordu’ya göre düşük bir rakam ancak ilimizin florasına baktığınızda bizim çok daha ileride olmamız gereken bir sektör. Bizim Vezirköprü, Havza, Kavak bölgesinde ayçiçeği alanında kendi arıcılarımız değil Amasya’nın, Yozgat’ın arıcıları gelip konaklayıp verimi aldıktan sonra kendi iline dönüyor. Bizim aracılarımız da Erzurum bölgesine gidiyor. Satışında sorun yaşanmayan bir ürün. Asarcık, Ladik, Kavak bölgesi bitki deseni açısından bol olduğu bir bölge. Arıcılık ile ilgili potansiyelin değerlendirilmesi gereken bir sektör.” şeklinde konuştu.

Kadir Güven, arıcıları kovan başına 10 lira destek verdiklerini söyledi .
Kaynak: İHA