Parasını Ödedikleri Ürünlerini Suriye’den Getiremiyorlar

Hataylı işadamları Suriye’de baş gösteren karışıklık öncesinde yaptıkları ticari bağlantılar sonucunda ödemesini yaparak aldıkları ürünlerini Türkiye’ye getiremiyor.

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Meclis Üyesi Salih Arslan, Suriye’den satın aldıkları ürünlerin parasını ödemelerine rağmen, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın kapanması nedeniyle Türkiye’ye getiremediklerini söyledi.

Arslan, Suriye’nin Halep kentinde henüz işgal ve savaş ortamının başlamadığı dönemde sürekli olarak ithal ettikleri, çörek otu, anason, prina, odun ve meyve kabukları gibi ürünlerin yüklü bulunduğu TIR’ların tampon bölgede beklediğini kaydetti.

Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin’den yardım isteyen Salih Arslan, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle bölgenin ekonomik anlamda ciddi yara aldığının altını çizdi. Nakliye sektörünün ve ihracatın bitme noktasına geldiğini ifade eden Arslan, “Parasını ödemiş olduğumuz ürünlerimizi de getiremezsek, tampon bölgede yağmalanmasına izin verirsek, zararımızı kim karşılayacak. Geçtiğimiz günlerde tampon bölgede TIR’larımız yağmalanmadı mı? İhracatçılar ve nakliyeciler milyonlarca dolar zarara uğratılmadı mı? Sayın Bakanımızdan bu konuda yardım istiyoruz. Yabancı plakalı TIR’larda yüklü ürünlerimiz tampon bölgede bekletiliyor, geçişlerine izin verilmiyor. En azından bir defaya mahsus kapıda Türkiye’ye ürün getirmiş olan araçlara izin verilmeli. Aksi halde çok büyük zarara uğrayacağız.” şeklinde konuştu.

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi, aynı zamanda Büyük Ortadoğu Gümrükleme Şirketi’nin sahibi Salih Arslan, ülkesindeki çatışma ortamından kaçan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri eşyaların geçişlerine izin verildiğini belirterek, “Suriyelilere izin veriliyorsa, aynı duyarlılık kendi vatandaşına da göstermeli. Cilvegözü kapandı diyerek, tampon bölgede bekleyen yaklaşık 50 TIR’ın geçişine izin vermemek hangi mantığa sığar? Suriyeliler sınır kapısından geçerken beraberinde getirdikleri eşyalarını geçiriyor, biz parasını peşin ödediğimiz ürünlerimizi geçiremiyoruz.” ifadelerini kullandı.Arslan, yüklü araçların bir kısmını Bab-al Hava ve çevre köylerinde yağmalanmaması için gizlemeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi .