Türkler ve Macarlar Ramazan'a Birlikte Veda Etti

Türk Macar işadamları Derneği’nin (TÜMİŞAD) düzenlediği iftar yemeğinde Türk ve Macar birlikteliği yaşandı.

İftar yemeğine konuk olarak Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor , Macar Milletvekili - Macar Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hegedűs Tamás , T . C . Budapeşte Konsolosu Ömer Acar , 2 . Katip Nilgün Oran , Ataşe Ferhat Aslan , Ataşe Enis Şimşek , Azerbaycan Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçiliği 1 . Müsteşarı İmanov Anar , Türk ve Macar sanayiciler , iş adamları ile birlikte Macaristan ' da yaşayan Türk vatandaşları , akademisyenler , öğrenciler , sporcular , doktor , avukat , mühendis ve eğitimciler katıldı .

Magyarorszagi İszlam Kulturalis Egyesület Başkanı Hasan Hüseyin Doğan ' ın okuduğu akşam ezanın ardından Medine hurması , Gemlik zeytini , Türk usullerine göre hazırlanmış menü ile birlikte iftarlar açıldı . Türk Macar İş Adamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz , iftar sonrası yaptığı konuşmada Ramazan ayının Müslümanlar için önemine değindi . Şahbaz , Macaristan’da yaşayan Türkler olarak buradaki birlikteliğe ve güzel duygularla dolu bu güne katkıda bulunmuş olmaktan duyduğu sevinç ve mutluluğu dile getirdi . 1997 yılından itibaren aktif olarak faaliyet gösteren Türk Macar İş adamları derneğinin misyonunda ' en doğru yatırımın insana yapılan yatırım ' olduğunu belirten Şahbaz , TÜMİŞAD‘ın varoluş gerekçesinin insani ve ahlaki değerleri yüceltme ve insanı merkeze alan bakış açısı gereği Macaristan ' da ve Türkiye ' de bilgiyi , tecrübeyi ve uzmanlığı , insanlık yararına kullanma değerlerine sahip , iş adamlarının sorumluluklarının bilincinde olarak , insanlığa hizmet vazifesini yerine getirmekte olduklarını belirtti .

Şahbaz , gecenin sponsorları Macaristan THY , Tempo Uno Kft . , Smirna Kft . , ve Mot Kft . ' ye teşekkür etti . Milletvekili ve Macar Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hegedűs Tamás ise dini vecibelerini yerine getiren dindar insanların insanlığa da faydalı kişiler olduğunu vurgulayıp , birlik , beraberliğe atıfta bulundu . Kısa bir süre önce Türkiye ' ye resmi bir ziyarette bulunduğunu hatırlatan Milletvekili Tamás , Ramazan ayında Türkiye ' de İstanbul ' da olan o manevi atmosferi görmekten , insanların bu kutsal ayı dayanışma ve mutluluk içinde kutlamalarından etkilendiğini belirtti .

Barış , hoşgörü ve kardeşlik şehri olan Antakya ' da da bulunduğunu ifade eden Tamás , kendileri için önemli olan Szent Pierre ' in kurduğu ilk kilisenin Türkiye ' de özenle , itinayla korunmasından ve Türk insanlarınca da ziyaret edilmesinden etkilendiğini aktardı . Tamás , Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin daha da yukarılara taşınması gerektiğine inandığını sözlerine ekledi . Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da Budapeşte ' de Macarlar ve Türklerle birlikte iftar yemeğinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ve memnuniyeti dile getirdi . İnanan insanların olduğu yerde barışın , sevginin , dayanışmanın , çalışkanlığın ve dürüstlüğün olduğunu vurgulayan Gabor , iftarın gerçekleşmesini sağlayan TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz ' a teşekkür etti . T . C . Büyükelçiliği Konsolosu Ömer Acar da Macaristan ' da yaşayan vatandaşların Ramazan aylarını , iftarlarını ve gelecek Ramazan Bayramlarını tebrik edip huzur , mutluluk ve afiyet içerisinde Ramazan Bayramlarını da geçirmelerini diledi . Yapılan konuşmalardan sonra , Macaristan Türk Hava Yolları ( THY ) sponsorluğunda gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilen çekiliş sonucunda katılımcılardan bir kişiye çift kişilik Macaristan - Türkiye Türkiye - Macaristan business class uçak bileti , bir kişiye çift kişilik Budapeşte - Türkiye Türkiye - Budapeşte ekonomik class uçak bileti , bir kişiye THY uçak maketi ve bir kişiye içerisinde çeşitli armağanların bulunduğu THY hediye paketi takdim edildi . Ayrıca bilet hediyelerinin birinin Macar Akos Kovacs diğerinin Türk Murat Yıldız ' a çıkması salondaki dostluk havasını daha da pekiştirdi .

Misafirler uzun süre salondan ayrılmayarak Türk baklavası , çay ve kahve eşliğinde sohbet etti . İftara katılan Türk , Macar , Alman , İranlı , Özbek , Afgan ve Azeri vatandaşların birbirleriyle tanışması ve kaynaşması da iftar yemeğine ayrı bir tat kattı .