LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş Açıklama Yaptı

Türkiye'de şirketler tarafından stoklanan ürünlerin, ürünün fiyatının artmaması durumunda maliyetleri yüzde 20 oranında arttırdığı belirtildi.

Lojistik Derneği Başkanı ve Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki şirketlerin eskiden kalma bazı alışkanlıkları zararlı olmasına rağmen terk etmekte zorlandıklarını söyledi.

Küresel çapta rekabet edebilmek için Türk şirketlerin dünyadaki yeniliklerinden uzak kalmaması gerektiğini dile getiren Tanyaş, ''Mesela biz de malları stok yapma anlayışı var. Şirketlerimizin şunu görmesi lazım; eğer söz konusu ürünün fiyatı artmıyorsa, stoka bağlanan her malın şirkete maliyeti yüzde 20 civarındadır. Sadece parayı mala bağlamanın getirdiği bir kayıptan bahsediyoruz. Onun için de bizim mümkün olduğu kadar stok oranlarını aşağılara çekmemiz lazım'' dedi.

-''Türkiye otomotivde örnek ülke''-

Tanyaş, Türkiye'de özellikle un, buğday gibi gıda alanında stok yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Gübre stoku da fazla yapılıyor bizde. Türkiye'de otomotiv sektörü en az stok konusunda dünyaya örnek sektörlerden birisidir. Ancak Türkiye sadece bu sektörde bu durumdadır. Tekstil, gıda, madenciliğe baktığımız zaman yüksek stoklarla dönen bir ülkeyiz. Şunu da belirtmemiz lazım, malın fiyatının artmaması durumunda bu olumsuz düşünce geçerli. Malınızın fiyatı stoka bağladığınız malın fiyatından daha fazla artıyorsa, o ayrı bir şey, o zaman stok yapabilirsiniz bile. Stok yapılan malların her birinin bir maliyeti var ve en sonunda bunu vatandaş ödüyor. Bizim buna göre sistemler kurmamız lazım. Şirketleri birbirine entegre çalıştırarak, stokları düşüren bir yapıya doğru gitmemiz lazım.''

Gelişmiş ülkelerde işin çok farklı olduğunu anlatan Tanyaş, ''Sık sipariş, az yönet şeklinde çalışıyorlar. Yani sık sık az az elektronik ticaret bunun en iyi örneğidir. ABD'de yaklaşık olarak ticaret hacmi yüzde 20 oranınında elektronik ticarete dönmüştür. Böylece distribütör, perakendeci bütün aracıları ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Fabrikadan çıkan malı direk evinize geliyor. Arada kimse yok ve hızlı yanıt. Dolayısıyla bizim de buna yönelik çalışmaları hayata geçirmemiz lazım'' ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA