Almanya'nın Yeni İstihbarat Şefi Göreve Başladı

Almanya'nın Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın (BfV) yeni Başkanı Hans-Georg Maassen işbaşı yaptı.

Almanya'nın Yeni İstihbarat Şefi Göreve Başladı
Maassen'den NSU çerçevesinde yapılan hata, ihmal ve dosya imhalarından dolayı çok eleştirilen BfV'ye yönelik beklenti büyük. Başkanı Neonazi cinayetlerinin aydınlatılmasının yanı sıra 16 eyaletteki teşkilatların yeniden yapılandırılması gibi birçok vazife bekliyor.Heinz Fromm'un halefi Hans-Georg Maassen, dün itibariyle Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın başkanı olarak göreve başladı.

Sekizi Türk, en az 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi çerçevesinde yapılan hata, ihmal ve bu örgütün ortaya çıktığından sonra belge imhasıyla gündemden düşmeyen BfV'nin yeni başkanından beklentiler büyük. Kurumun halk nezdindeki itibarının ciddi manada sarsıldığını belirten Maassen, bu güveni yeniden kazanmak ve pekiştirmek istediğini belirtti.

Haftalık Zeit gazetesine açıklamada bulunan Maassen, güveni kazanmanın yollardan birinin Parlamento'ya karşı daha çok şeffaf olmaktan geçtiğini söyledi.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de daha önce yaptığı açıklamada, “Teşkilatın, Parlamento'ya karşı daha şeffaf olmasını, ayrıca istihbaratların çalışmalarını daha yakından takip etme imkânı sağlanmasını istiyorum.” demişti.

Ülkenin iç istihbaratı konumundaki BfV'de Neonazilerle ilgili belgelerin NSU'nun ortaya çıkmasından sonra imha edilmesinin ortaya çıkmasından sonra bu kurumu eleştiren siyasetçilerin sayısı yükselmişti. Hükümet ortağı Hür Demokrat Partili (FDP) Adalet Bakanı Sabine Leuthesser-Scharrenberger, federal düzeyde bir, eyaletler düzeyinde 16 ayrı kurumdan oluşan teşkilatın ciddi manada küçültülmesi gerektiğini söylemişti.

Ancak bu teklife İçişleri Bakanı Friedrich karşı çıkmıştı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) iç politikaları uzmanı Michael Hartmann ise BfV'nin yeni yönetiminden geniş çaplı reform talep etmişti. Hartmann Alman haber ajansı dpa'ya “Aşırı sağcılıkla mücadele daha efektif olmalı.” diye açıklamada bulunmuştu. Hartmann da Friedrich gibi eyaletler düzeyindeki istihbarat teşkilatların küçültülmesine karşı çıkarak, “Tüm kurumların tek merkezden yönetilmesi, yerel düzeyde fal olmaktan daha iyi değildir.” demişti. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) iç politikaları uzmanı Clemens Binninger ise istihbarat teşkilatlarının tek merkezden yönetilmesine sıcak bakıyor. Leipziger Volkszeitung'a açıklamada bulunan Binninger, Federal Meclis'te Silahlı Kuvvetler Sorumlusu gibi bir Gizli Servis Sorumlusu olması gerektiğini, bu şekilde parlamento istihbarat birimlerini daha iyi kontrol edebileceğini belirtti.

Maassen, yaklaşık 20 yıldır Federal İçişleri Bakanlığı'nda çalışarak ‘güvenlik ve terör uzmanı' olarak unvan yapmıştı. Murat Kurnaz'ın Guentanamo'da tutuklu kaldığı sürede İçişleri Bakanlığında Yabancılar Hukuku Dairesi Başkanlığını yürüten Maassen, hazırladığı raporda Kurnaz'ın ülkeye dönüşünün hukuken mümkün olmadığına hüküm vermişti. Bu kararın yasalara uygun olduğunu belirten Maassen, Kurnaz'ın 6 aydan fazla bir süredir yurt dışında kaldığı için oturumunun iptal olduğunu ve bunun da Göç Yasası'nda böyle yer aldığını söylemişti .