Türk Doktorlar Sudan'da 11 Bin Katarakt Ameliyatı Gerçekleştirdi

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) Başkan Vekili Dr. Haluk Özpolat, bugüne kadar kesintisiz 250 hekimin Somali'ye giderek gönüllü sağlık hizmeti verdiğini söyledi.

Doktorların Somali ' de 250 bin insana sağlık hizmeti verildiğini ifade eden Özpolat , " Ayrıca Sudan ' da ciddi sağlık çalışmaları yapıldı . Özellikle katarakt ve göz sorunları inanılmaz boyutta . Sudan ' da toplam 11 bin katarak ameliyatı gerçekleştirildi ve hala devam ediyor . Ayırca 8 bin çocuk da sünnet edildi . " dedi .

Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği ( BALSADER ) tarafından düzenlenen iftar yemeği , Balıkesir ' de görev yapan doktorları biraraya getirdi . Geniş katılımla gerçekleşen iftar yemeğine doktorlar , eş ve çocukları ile birlikte katıldı .

Samimi bir ortamda geçen iftar yemeğinde birlik ve beraberlik mesajları verildi .

Değirmenboğazı mevkiinde bulunan Yücel Et Restoran ' da gerçekleşen yemeğe Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr . Hasan Yılmaz , Balıkesir Devlet Hastanesi Başhekimi Opr . Dr . Hasan Hocaoğlu , Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Opr . Dr . Servet Kocaöz , Diş Hastanesi Başhekimi Dr . Zekai Kafaoğlu , Şelale Eğitim Kurumları Genel Müdürü İzzet Bilir , Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu ( ESAFED ) Başkan Vekili Dr . Haluk Özpolat , ESAFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Sudan Koordinatörü Dr . Fuat Yıldız , ESAFED Genel Koordinatörü Güneş ve Balıkesir ' de görev yapan yaklaşık 300 doktor ve aileleri katıldı .

Yemeğin ardından kısa bir konuşma yapan BALSADER Başkanı Dr . Fatih Erden , iftar yemeğine katılımlarından dolayı konuklara teşekkür etti . Derneğin birinci yılını doldurduğunu belirten Erden , amaçlarının sağlık çalışanları arasında sosyal iletişimi sağlamak olduğunu kaydetti .

Derneğin kuruluş amaçlarından bir tanesinin de Türkiye ' de ve dünyada meydana gelen her türlü olağanüstü olaya hızlı ve planlı bir şekilde reaksiyon göstermek olduğunu aktaran Erden , " Derneğimiz , dünyanın her hangi bir yerinde bizim yardımımıza ihtiyaç duyan insanların yardımına gönüllü olarak gitmek için kuruldu . Henüz bir yaşamızı doldurduğumuz şu günlerde 100 ' e yakın üyemiz bulunuyor . Bağlı bulunduğumuz ESAFED ' in organizasyonu ile 5 arkadaşımız Somali ' ye giderek yaklaşık 20 gün gönüllü hizmet verdiler . Ayrıca yıl içerisinde çeşitli sosyal içerikli faaliyetler gerçekleştirdik . " dedi .

" SOMALİ ' DE 250 BİN KİŞİYE SAĞLIK HİZMETİ VERİLDİ "

ESAFED Başkan Vekili Dr . Haluk Özpolat ise konuşmasında federasyonun Türkiye ve dünyadaki çalışmaları hakkında bilgi verdi . Federasyonun 18 derneği çatısı altında barındıran uluslararası gönüllü bir sağlık kuruluşu olduğunu bildirdi . Konuşmasında Somali ve Sudan ' da gerçekleştirilen faaliyetlere değinen Özpolat , " Kuruluşumuzun hemen başında Türkiye ve dünya gündemine Somali hadisesi girdi . Sağlık alanında her 3 dakikada bir bebeğin öldüğü Somali ' ye gitmemek olmazdı . Biz bunu adeta misyon edindik . Bu anlamda kısa ve uzun vadede ciddi çalışmalar yaptık . Bugüne kadar kesintisiz 250 hekimimiz bölgeye gitti . Bu hekimlerimiz ortalama bin poliklinik yaptı . Ayrıca 250 bin insana sağlık hizmeti verildi .

Somali ' de ciddi bir eğitim çalışması başlattık . Türkiye ' ye gelen Somali ' li doktorlara Sağlık Bakanlığımızın desteği ile eğitim verildi .

Ayrıca başkent Mogadişu ' da yapımı süren bir hastanemiz var . İnşallah yıl sonunda hizmete girecek . " dedi .

Somali ' de insani yardımların yanında eğitim faaliyetlerinin de devam ettiğine değinen Özpolat , " Örneğin bebek ölümlerini azaltmak için anne adaylarına , güvenli annelik eğitimi veriliyor . Bu arada Somali ' de binlerce çocuk sünnet edildi . Somalili doktorlara da sünnet eğitimi verildi .

Artık onlar da sünnet yapabiliyor . Derneğimizin Sudan ' da da ciddi çalışmaları var . Özellikle katarakt ve göz sorunları inanılmaz boyutta . Bu güne kadar ayda 300 ameliyatla toplam 11 bin katarak ameliyatı gerçekleştirildi .

Ameliyatlar hala devam ediyor . Sudan ' da da 23 Nisan ' dan itibaren toplam 8 bin çocuk sünnet edildi . Eğitim ve sağlık hizmetini iç içe götürdük . Projelerimizi bakanlık ve ilgili kurumlarla birlikte sürdürüyoruz . " diye konuştu .

Dünyanın çeşitli coğrafyalarının yanında Türkiye ' de de gönüllü sağlık hizmetlerine koşturduklarına dikkat çeken ESAFED Başkan Vekili Dr . Haluk Özpolat , şöyle devam etti : " Olağanüstü hallerde başta Van depremi olmak üzere her yerde olmaya gayret ediyoruz . Ayrıca iki adet çalıştay gerçekleştirdik . Sonuçları çok ilgi gördü . Önümüzdeki dönemde gerek ülkemizde gerekse dünyanın farklı coğrafyalarında nerede bir muhtaç varsa oraya gücümüz yettiğinde koşacağız . " Konuşmaların ardından Şelale Eğitim Kurumları Genel Müdürü İzzet Bilir , Somali ve Sudan ' da Türk doktorlar tarafından gerçekleştirilen sünnet operasyonlarına verdiği destekten dolayı Balıkesir Devlet Hastanesi Başhekimi Opr . Dr . Hasan Hocaoğlu ' na plaket verdi .