Roma Dönemi'nin İmparatorlarından Olan Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aurelius'un Heykelleri, Bir Süre Belçika'da Galya Roma Müzesi'nde Sergilendikten Sonra Tekrar Türkiye'ye Getirildi

Roma Dönemi'nin imparatorlarından olan Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aurelius'un heykelleri, bir süre Belçika'da Galya Roma Müzesi'nde sergilendikten sonra tekrar Türkiye'ye getirildi.

Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nde yapılan kazılarda çıkarılan ve aralarında Marcus Aurelius ve Hadrian Marcus Aureilus'un heykelinin de bulunduğu 238 tarihi eser, geçici olarak 29 Ekim 2011 tarihinde Belçika'ya gönderilerek, Tongeren şehrindeki Galya Roma Müzesi'nde sergilenmeye başlanmıştı.

Türkiye'ye geri getirilen tarihi eserler, yeniden Burdur Arkeoloji Müzesi'ndeki yerlerini aldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sagalassos Antik Kenti'nde yapılan kazılarda çıkan eserlerin geçen yıldan bu yana Belçika'nın en eski şehirlerinden olan Tongeren'deki Galya Roma Müzesi'nde sergilendiğini söyledi.

Sergilenen eserler arasında Roma döneminin 5 önemli imparatorundan olan Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aureilus'un heykellerinin de bulunduğunu belirten Tanır, ''Bu eserler arasında, M.S. 2. yüzyıl Roma dönemine ait, Aşk Tanrıçası Aphrodite heykeli, Heron anıtı, gözyaşı şişeleri, kabartmalar, dokuma aletleri ve sikkeler yer alıyordu. Sergiyi yaklaşık 146 bin kişi ziyaret etti. Avrupalılar eserlere büyük ilgi gösterdi. Bizim için ciddi bir tanıtım atağı oldu'' dedi.

Tarihi eserlerin yeniden Türkiye'ye getirildiğini ve Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandığını ifade eden Tanır, şunları kaydetti:

''Roma dönemi imparatorlarına ait heykeller, 2007 ve 2008 yıllarında Sagalassos Antik Kenti'ndeki kazılarda Roma Hamamı'ndan çıkarılmıştı. Burdur, arkeolojik alt yapı bakımından zengin bir ildir. Burdur'da 25 antik kent bulunmaktadır. Antik kentler arasında Sagalassos ve Kibyra antik kentleri çok önemlidir. Sagalassos, Türkiye'nin en önemli 9 antik kentinden biri olarak görülmektedir.''

Muhabir: Volkan Poliçe

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA