Zana’nın Gördüğü Gerçek Çözüm Kapısının Anahtarı

Başbakan Erdoğan ve Leyla Zana görüşmesi bölgedeki STK’ları da Kürt sorununda çözüm için umutlandırdı. STK temsilcileri bu görüşmenin çözümün kapısını araladığını düşünüyor

Zana, “Kürt sorununu Başbakan Erdoğan 'ın çözeceğine inanıyorum” açıklamasının ardından geçtiğimiz cumartesi Başbakanlık Resmi Konut 'ta Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilmişti. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katılmıştı.

KÜRT sorun konusunda Başbakan Erdoğan ile Leyla Zana arasında geçen hafta gerçekleştirilen görüşme, Güneydoğu 'daki sivil toplum kuruluşlarını çözüm konusunda umutlandırdı. Çözüm noktasında tarafların elini taşın altına koymasının Erdoğan - Zana görüşmesinden sonra daha önemli olduğunu dile getiren STK 'ların ortak temennisi 'Sorunu çözün ' olurken, BDP 'ye ve Zana 'ya mesaj gönderen STK temsilcileri 'Zana 'nın çözüm söylemlerinin altını doldurmasını istiyoruz ' dedi. Kürt sorunu konusunda Erdoğan - Zana görüşmesinden sonra çözüm umudunun arttığın dile getiren bölge

STK temsilcileri, şu mesajları verdi:

20 yıllık birikimini ortaya koysun

-Hüsnü Pervane (Ortadoğu Sanayici Genç İşadamları Derneği Genel Başkanı OSGİAD): “Leyla Zana gibi, 20 küsur senedir Kürt siyasetinde olan önemli bir insanın Kürt sorunundaki söylemlerinin altının doldurulmasına gerek olduğuna inanıyoruz. Hükümet, eğer görüşmeyi sağlamışsa görüşmek istemişse, çözümü söylemde bırakacak şeyleri yapmaması gerektiğini düşünüyoruz.”

Gözardı etmek mümkün değil

-Fahrettin Akyıl (Diyarbakır Borsa Başkanı)”Leyla Hanım 'ın sözlerini çok önemsiyorum. Anaların gözyaşlarının dinmesi adına yapılan bir açıklama olarak görüyoruz. Sayın Başbakan 'ın yaptığı devrim niteliğindeki gelişmeleri göz ardı etmek zaten mümkün değil. Değişimi görmeyenlerin kör olması gerekiyor. İşte Leyla Hanım bunları dile getirirken, gelişmeleri gördüğünü söylüyor. Bu nedenle bu gelişmeleri herkes haykırmalı ve elinden geleni yapmalı”

Çözüm noktasında alternatifler çoğaltılmalıdır

-Burç Baysal (Diyarbakır Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı DİSİAD ): “Bütün partilerin ortaklaşıp, bu sorunda isimler meseleler neyse bir şekilde masaya indirip, siyaset çevresinden meclis çatısı altında bir şekilde hayata geçirilmesi lazım. Bu Öcalan 'ın ev hapsi de olabilir, bugün ana dilde eğitim konusu da olabilir. Çözüm noktasında alternatifler çoğaltılmalıdır”

Eksiklikler halledilirse çözüm gelir

-Şah İsmail Bedirhanoğlu (Güneydoğu Sanayici İş adamları Derneği Başkanı GÜNSİAD): “Geçmişte de bu tür görüşmeler yapıldı. Mutlaka geçmişe dair eksiklikleri var her iki tarafın. Her iki taraf da, bu eksiklerden ders çıkarma suretiyle önümüzdeki dönemde de daha gerçekçi bir yol haritasıyla ilerleme sağlayabilirler. Böyle davranılırsa, önümüzdeki dönemlerde çözüme dair ve çözüm konusundaki baskıların daha da fazla artacağını düşünüyorum”

Bu yaklaşım devam etmeli

-Halit Advan (Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı): ”Başbakan 'ımız, 2005 'te Diyarbakır 'da Kürt sorununun varlığını kabul etti. Çözümün demokratikleşmeyle olacağını ifade etti. Sadece Diyarbakır 'da bu zulme maruz kalarak tazminat başvurusunda bulanan 52 bin aile oldu, başvurulara ödenen tazminat ise 700 milyon TL 'dir. Demokrasinin gelişmesi için çok adım attık. Dipçiğiyle köyü boşaltan o generalleri yargılıyoruz. Halka zulüm ettiği için yargılanıyor. AK Parti hükümeti birçok değişikliği yapmak zorunda olan bir hükümeti devir aldı. Aldığımız tablo çok vahim bir haldeydi. Leyla Zana 'nın dediği gibi barış gelirse sayın Erdoğan 'la gelir. Bu çabayı devam ettirmek gerek.

Başbakanın yakasında Srebrenitsa çiçeği

Başbakan Erdoğan 'a, Srebrenitsa katliamının sembolü “Srebrenitsa çiçeği” verildi. Türkiye 'deki Genç Boşnaklar Derneği üyeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe 'nin desteğiyle, 11 Temmuz 1995 'te Srebrenitsa 'da katledilen 8 bin 372 Boşnak sayısı kadar Bosna 'dan getirtilen soykırımın sembolü çiçekleri Türkiye 'de önemli isimlere vermeye devam ediyor. TBMM 'de geçen hafta milletvekillerine Srebrenitsa çiçeği veren Dernek üyeleri, bu defa Başbakan Erdoğan 'a bir mektup ve Srebrenitsa çiçeği verdi. Erdoğan, kendisine getirilen Srebrenitsa çiçeğini yakasına taktı. Erdoğan 'a sunulan mektupta, bu yıl şehitleri temsil eden 8 bin 372 çift ayakkabıyı Ankara Keçiören 'deki “Aliya İzzetbegoviç Parkı”nda anıta dönüştürecekleri belirtildi.