Tbmm Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Gümüşhane'de

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyeleri, “Daha Adil ve Eşit Bir Dünya İçin Yanımda Ol” bilgi ve deneyim paylaşım platformuna katılmak üzere Gümüşhane’ye geldi.

Komisyon başkanı Azize Sibel Gönül, Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın ve komisyon üyesi milletvekillerinden oluşan heyet Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı’yı makamında ziyaret etti.

İlk olarak Valilik Şeref defterine imza atan komisyon üyeleri daha sonra Vali Mayda ile bir süre sohbet etti. Burada konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, toplantının önemine vurgu yaparak Gümüşhane’de yapılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2000 yılından itibaren gerek Anayasa gerekse yeni çıkarılan kanunlarla kadın haklarının geliştirilmesine yönelik pozitif anlamda çalışmalar olduğunu ifade eden Vali Mayda, “Bu toplantı farkındalığın artmasına katkı sağlayacak” dedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ise Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan 6 ilin katılımı ile toplantıyı gerçekleştireceklerini, komisyon olarak en yüksek katılımlı toplantı olacağını söyledi.

“İnsan olarak hepimizin hakları aynı fakat bazılarımızın bu haklara ulaşmada önünde bir takım engeller olabiliyor” tespitinde bulunan Gönül, “Bu engeller nelerdir? Fırsatlar varsa bunlar nelerdir? Yerel yöneticilerin bu toplantıları seçilmişler, atanmışlar, stk’lar, üniversiteler başta olmak üzere çok katılımlı toplantılar düzenliyoruz. Burada hem yasal olarak yapılan düzenlemelerin hayat bulup bulmadığını hem de toplumsal yaşamda bir takım engel, fırsat, sıkıntılar varsa bunları görmek ve bölgeler için öne çıkan ne varsa bir eylem planı çıkarmak, farkındalık oluşturmak ve bundan sonra yapılacak politikalarda yada uygulamalarda nasıl bir yol haritası izlenmesi noktasına ışık tutmak istiyoruz.” dedi.

Gazetecilerin kadına uygulanan şiddet konusunda yapılan çalışmalarla ilgili sorusunu cevaplandıran Gönül, kadına yönelik şiddetle ilgili tek uluslararası sözleşme olan Avrupa Konseyi Sözleşmesinin İstanbul’da imzalandığını ve ilk onaylayan ülkenin de Türkiye olduğunu belirterek, yapılan yasal düzenlemelerin bu tür toplantılarla takibini yaptıklarını söyledi.

Ziyarette daha sonra Vali Mayda, komisyon adına başkan Gönül’e, üzerinde Osmanlı döneminde Gümüşhane’de basılan paraların resimlerinin yer aldığı plaketi hediye etti.

Komisyon üyeleri daha sonra Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı’yı ziyaret etti.

Gümüşhane temasları öncesinde Suni Çim Sahada antrenman yapan “Kız Futbol Köyü” ekibini ziyaret eden komisyon üyeleri, genç kızlarla futbol üzerine bir süre sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ziyaretlerde Vali Yardımcıları Cahit Karatepe, Armağan Önal ve AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen’de hazır bulundu .
Kaynak: İHA