Kilise Basan Kızlar: Özür Diliyoruz, Ama Suçlu Değiliz

Geçtiğimiz Şubat ayında Moskova’nın merkezindeki Kurtarıcı İsa Kilisesi’ne girerek dönemin Başbakanı Vladimir Putin karşıtı şarkı söyleyen Rus punk müzik grubu Pussy Riot’ın üyeleri, mahkeme önüne çıkarıldı.

Muhalif siyasi şarkılarıyla tanınan kızlar, holiganlık ve toplumda dini nefreti körüklemekle suçlanıyor.Moskova’nın Hamovniçeski Mahkemesi’nde yargılanan grubun üyeleri; Nadejda Tolokonnikova (22), Mariya Alyohina (24) ve Yekaterina Samutseviç (29) suçlu olmadıklarını iddia ettiler ve özür diledi.

Mahkemedeki ifadesinde Tolokonnikova, “Kendimi suçlu görmüyorum, bizim nefrete dayalı bir gerekçemiz söz konusu değildi. Genelde benim kimseye nefretim yok. Bizim davranışlarımız dini nefretten ziyade, siyasi gerekçelerle ilgili gerçekleştirildi” iddiasında bulundu.Kilisenin iç prosedür ve ilgili kurallarını bozduklarını itiraf eden Tolokonnikova, “Ama burada para cezası söz konusu. Ben ise burada suçlu sandalyesinde oturuyorum, bunu anlayamıyorum. İtiraf ediyoruz ki davranışlarımız hata idi” dedi.

Kanıtların araştırılmasını isteyen mahkeme oturumu erteledi.

MERYEM ANA’DAN, PUTİN’İ BAŞLARINDAN ATMASINI İSTEMİŞLERDİ

Müzik grubu üyeleri, Şubat ayındaki eylemlerinin ardından gözaltına alınmışlardı. Rusya’nın liberal çevreleri grup üyelerinin serbest bırakılmasını istiyor. Kilise yetkilileri ise üç sanığın, sadece din adamlarının yaklaşabildiği alana girerek küfür ve argo ifadeler içeren şarkılar söylediklerini ve “Meryem Ana’dan Putin’i başlarından atması” için yalvardıklarını belirtiyor. Rus Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Vsevolod Çaplin’e göre, her üçü kutsal değerlere de zarar verildi.

Londra’da The Times’e özel konuşan Başbakan Dmitri Medvedev, konuyla ilgili soru üzerine başka ülkelerde benzer durumlarda daha ağır cezalar verildiğini ifade etti.

Son olarak Rusya Patriği Kirill’e Ukrayna’da Femen grup üyesi bir kadın Moskova’daki arkadaşlarına destek amacı ile saldırmıştı.