İİT, Rohingya Müslümanları İçin Uluslararası Toplumu Harekete Geçiriyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), son zamanlarda sistematik bir etnik temizliğe maruz bırakılan Burma'daki Rohingya Müslümanları için birçok farklı alanda girişimlerde bulunuyor.

İslam dünyasında süregelen katliamlar konusunda farkındalık oluşturacak kampanyalar başlatan İİT, uluslararası toplumu harekete geçirmek amacıyla da bazı üye ülkelerin başkentlerinde toplantılar düzenleyecek. İİT, Cuma günü, Cenevre'de bulunan üye ülke temsilcilerini bir araya getirdi.

Toplantıda BM insan hakları konseyini Rohingya Müslümanları konusunda harekete geçirip acil çözümler üretilmesi ve kalıcı bir mekanizma geliştirilmesi yolları araştırıldı. Toplantı, bölgeye en azından bir gerçekleri tespit ekibi göndermenin bile ne denli güç olduğunu ve ülkedeki Müslümanların durumunun belirlenmesi için bölgeye girişleri konusunda üye ülkelerinin büyükelçilerine izin alınmasının özel önemini ortaya çıkarttı.Cenevre toplantısı sonuç bildirgesinde Burma'da bulunan İİT grubu diplomatlarının Kuzey Arakan Eyaleti'ne bir ziyaret düzenlemesini tavsiye etti.

Delegeler bu kararı Cenevre'de bulunan Burma büyükelçisine de ilettiler. Cenevre'deki İİT grubu üyeleri ayrıca Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Burma devlet başkanı ve BM Genel Sekreteri'ne göndermiş olduğu mektubu İnsan Hakları Yüksek Komiseri'ne de göndererek bölgede giderek kötüleşen durumun iyileştirilmesi ve yükselen şiddet dalgasının ortadan kaldırılması için bilgi aktaracak.

İNSANİ YARDIM KURULUŞLARI KUALA LUMPUR'DA BİR ARAYA GELİYOR
İnsani yardım kuruluşlarının harekete geçirilmesi için de girişim başlatan İİT, 3 Ağustos tarihinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da resmi veya sivil olmak üzere bölgenin büyük yardım kuruluşlarını bir araya getiriyor. İnsani Yardım'dan sorumlu Genel Sekreter yardımcısı Atta Mennan Al Bakhit başkanlığında yapılacak olan toplantıda bölge ile ilgili en son bilgiler paylaşılacak. Yönetimin dış dünyaya kapattığı bölgeye insani yardım ulaştırma yolları aranacak.

İİT YÜRÜTME KURULU ACİL OLARAK TOPLANACAK
Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu İİT yürütme komitesini acil olarak Rohingya Müslümanları konusunda toplayacak. Daimi temsilciler düzeyinde 5 Ağustos'da yapılacak olan toplantıya Arakan Rohingya Birliği Genel Direktörü Dr. Wakar Uddin de katılarak son durumu aktaracak. Toplantıya aynı zamanda Genel Sekreterin Müslüman azınlıklar konusundaki özel danışmanı Kasım el Masri de katılacak. Genel Sekreterin talimatıyla Azınlıklar Dairesi'nin Burma konusunda 2007'de başlattığı özel çalışmalara katkıda bulunan Mısırlı diplomat Masri aynı zamanda uluslararası toplumda da Müslüman azınlıklar konusunun önemli bir uzmanı olarak da biliniyor.Yürütme komitesinde sunulacak rapor ve alınan karar, 14 Ağustos tarihinde Mekke'de toplanacak olan 4. Olağanüstü İslam Zirvesinde Liderlere sunularak İslam dünyası en üst düzeyden bilgilendirilecek .