İit Genel Sekreteri İhsanoğlu Açıklaması

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT çalışanları ve diplomatik misyon temsilcilerine bir otelde iftar yemeği verdi.

Yemek sonrası AA muhabirine konuşan İhsanoğlu, ''Tüm yoğunluğumuz Myanmar'daki Müslüman kardeşlerimiz için. Zor günler yaşıyorlar. Birleşmiş Miletler dahil, uluslararası arenada diplomatik seferberlik başlattık. Ekibimle tüm dikkatleri buraya çekme çabası içindeyiz'' dedi.

İhsanoğlu, iftar sırasında da çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve diplomatik misyon şefleri ile ağırlıklı olarak Myanmar sorununu görüştüklerini ifade etti.

İhsanoğlu, Malezya'da 3 Ağustos'ta Myanmar için İİT üyesi ülkelerin temsilcilerinin bir araya geleceğini ve sorunun çözümü yolunda temaslarda bulunacaklarını da bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun başta olmak üzere dünya çapında dikkatlerin Myanmar'daki Müslümanlara çevirmek için gece gündüz çalıştıklarının altını çizen İhsanoğlu, yoğun bir diplomatik trafik içinde bulunduklarını ifade etti.

Cenever'de İİT üyesi ülkelerin temsilcileri büyükelçilerin bir araya geldiklerini ve BM Genel Sekreteri ile BM İnsan Hakları Komisyonu'na mektuplar ile müracaat edildiğini anlatan İhsanoğlu, ayrıca Myanmar'da bu konuda çeşitli toplantıların düzenlenmesi ve bu ülkedeki olayları yerinde inceleyebilmek için en üst düzeyde devlet yetkililerine gönderdikleri mektuplarla müracaatların yapıldığını aktardı.

İhsanoğlu, Myanmar Cumhurbaşkanı Thein Sein'e gönderdiği mektupta, olaylara müdahale edilmesi ve Müslümanlara karşı uygulanan sindirme ve baskıların bir an önce durdurulması yönündeki çağrısının bulunduğunu belirterek, bunun ardından Cumhurbaşkanı Thein Sein'in, bazı adımlar attığının gözlendiğini kaydetti.

Genel Sekreter İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da bir mektup göndererek, Myanmar Hükümeti üzerinde etkili olabilmek için girişimlerde bulunmasını talep ettiğini hatırlatarak, İİT'nin de her türlü desteğin içinde bulunmaya hazır olduğunu ilettiğinin de sözlerine ekledi.

Muhabir: İrfan Sapmaz / Fatih Okumuş
Kaynak: AA