Feba Başkanı Konjhodziç: Türkiye Hep Güçlü Olmalı Yoksa Soykırıma Uğrarız

Ege Balkan Sosyal İktisadi ve Akademik İşbirliği Derneği (EGEBALKANSİAD), ABD ve Kanada'da bulunan Balkan dernekleri üyelerini İzmir'de misafir etti.

Balkan kökenli müslümanların tanışması, kaynaşması için düzenlenen etkinliğe ABD merkezli Balkan Amerikan Dernekleri Federasyonu (FEBA) Başkanı Dr. Aras Konjhodziç de katıldı.

Konjhodziç, "Türkiye her zaman güçlü olmalı. Türkiye'nin zayıf olması sizin için işsizlik anlamına gelebilir ama bizim için bunun anlamı soykırıma uğramaktır. O yüzden Türkiye hep güçlü olmalı" dedi.

Anemon Otel'de düzenlenen akşam yemeğinde konuşan FEBA Başkanı Konjhodziç, kimsenin kendi topraklarını, kendi devletini isteyerek terk etmediğini, zorla ülkelerinden, yurtlarından sürüldüklerini söyledi.

Balkanlar'da yaşayan müslüman Boşnak, Arnavut ve Kosovalıların yüzbinlercesinin soykırıma uğrayıp öldürüldüğünü hatırlatan Konjhodziç, "ABD'ye 500 bin Boşnak, 700 bin Arnavut ve 300 bin Balkanlı müslüman göç etmiş ve orada yaşıyor. Boşnaklar olarak son 100 yılda 10 kez soykırım, 10 kez zorla sürgün yaşadık. Hepsinin amacı bizi yok etmekti. Bizler topraklarımızdan sürülünce ABD'ye geldik. Bu kolay değil, 10 soykırım yaşayıp ayakta kalmak çok zor" dedi.

İntikam değil barış içinde yaşamak istediklerini ifade eden Konjhodziç, "Türkiye olmazsa biz olmayız. Türkiye çok güçlü olmalı. Türkiye'nin zayıf olması sizin için işsizlik, fakirlik anlamına gelebilir ama bizim için soykırım demektir. Türkiye'yi büyük ve zengin görmek bizi çok sevindiriyor. Türkiye hep güçlü olmalı ve bunun yanında aramızdaki gönül köprülerini her zaman diri tutmalıyız. ABD'ye ilk Türk bayrağını bizim dedelerimiz götürdü. Yine ABD'de ilk müslüman derneğini dedelerimiz kurdu" diye konuştu.

Konuşmaların ardından FEBA Başkanı Dr. Aras Konjhodziç, EGEBALKANSİAD Başkanı Burhan Güneş'e, ABD'ye ilk yerleşen Balkan müslümanlarının bu ülkeye götürdükleri Türk bayrağıyla çekilmiş fotoğrafını hediye etti. Güneş de, Konjhodziç'e ziyaretlerinin anısına plaket sundu. Bosna Hersek İzmir Fahri Konsolosu Kemal Baysak da, Konjhodziç'e bir plaket verdi. Akşam yemeğine, ABD'den Türkiye'yi ziyarete gelen 25 Boşnak aile, Kanada'dan bölgemizdeki bazı özel okulların düzenlediği yaz okullarında İngilizce öğretmenliği yapan Balkan kökenli 40 üniversite öğrencisi de katıldı.

Geceye ayrıca İzmir'deki 25 Balkan derneğinin temsilcileri de katıldı.