Atakum Belediye Başkanı, Basın Mensuplarıyla İftarda Buluştu

Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Samsun’un yazılı ve görsel basın mensuplarıyla iftar yemeğinde buluştu.

Atakum ilçesi Deniz Cafe 'de düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, “Geleneksel olarak her Ramazan ayında basınımız ile birlikte oluyoruz. Son 3 - 5 yılda basının ne kadar önemli olduğunu daha çok ve net bir biçimde kavradım. Basının ne kadar büyük bir sorumluluk altında olduğunu bu son yıllarda anladım. Halkımızın haber alma özgürlüğü basının elinde.

Aldığı haberleri doğru alacak ki doğru yargıya varabilsin ve yargı doğrultusunda hareket edebilsin. Yani sizin tutmakta olduğunuz terazi bence çok önemlidir. Çok büyük bir sorumluluk altındasınız diye düşünüyorum. Ben kendi adıma basını sürekli takip etmeye çalışıyorum. Arkadaşlarımın yaptığı değerlendirmeleri ve önerileri alıyorum ve onlardan yararlanmaya çalışıyorum. Asla bu anlamda fevri bir tepkim olmamıştır olmazda. Ancak Türkiye 'de son yıllarda yaşanmakta olan baskının demokrasinin gelişmesi noktasında çok sorun yaratacağını ve bu konuda ilerde çok zarar göreceğimizi düşünüyorum.

Samsun 'da 1990 'lı yıllarda basın yeni yeni başladığında ben bu kesimde çalışan arkadaşlarımı tanıyor ve biliyorum. İyi niyetle büyük bir çaba içersinde Samsun 'da olup biteni kamuoyuna duyurmaya çalışıyorlar. Sizlere bu konuda başarılar diliyorum. Bu konudaki sorumluluğunuz ağırlığı inanın bizde bile yoktur diye düşünüyorum. Her zaman bizim çalışmalarımız ile ilgili değerlendirmeler bize güç katacaktır. Bir yanlışımız ve eksiğimiz var ise onu düzeltme ve doğrultma fırsatı verecektir. Ciddi bir şekilde de takip ediyorum. Gönül ister ki basın mesleğini yaparak ayakta rahat kalabilsin. Bunun Türkiye 'nin çok hayrına olur diye düşünüyorum” dedi.

Atakum 'un hızlı gelişmekte olan bir ilçe olduğunu belirten Burma, “Kuşkusuz sorunlarda vardır. Gelişme iyi bir noktadadır. Önümüzdeki Eylül ayında bir dizi açılış ve temel atmalar yapacağız. Bu konuda da çok iddialıyız. Arkadaşlara söyledim 'artık vitesi büyütün, artık finishe doğru gidiyoruz ' dedik. Zaman zaman ben uyuma çok dikkat ederim. Uzlaşmadan yana oldum. Küçük hesapların adamı olmadım. Küçük hesaplar peşinden de koşmadım. Ne kadar iyi niyetli olursanız olun, farklı yönetimler ve tercihlerden kaynaklanan sorunlar olabiliyor.

Biraz önce burada aramızda geçen sivrisinek konusunda bana çok eleştiri geliyor. Sivrisineği de Samsun 'un gündemine getirmemeyim diye yazlık bölgedeki insanlara geçen sene mektup yazdım. 'Sivrisinekler sizi ısırırsa, bana beddua edip günaha girmeyin ' diye esprili mektup yazdım. Yani bu konunun muhatabı ben değilim. Ancak bir bölgeye Büyükşehir Belediyesi farklı bir program ve siz farklı bir program yapıyorsanız o bölgedeki sorun çözülmüş olmuyor. Birlikte o programı yapabiliyorsanız, yani siz 15 metrenin altındaki yolları yaparak o bölgenin yol sorununu çözmüş olmuyorsunuz. 15 metre yukarıdaki yolları yapması gerekenler yapmıyorsa, ya da tersi oluyorsa sorunlar oluşuyor. Burada söylemek istediğim Büyükşehir statüsünde olan bütün illerde bir takım sorunlar yaşanıyor.

Aslında Büyükşehir yasasından kaynaklanan temel bir takım sorunlar var. Bu sorunları artık Türkiye aşmalıdır. Bunları aşacak diye beklerken il sınırlarının belediye sınırları ile çakıştırılacak olması bir başka dert olacak. Yani Samsun 'un merkezinde bir takım sorunları çözemezken, Vezirköprü 'nün, Salıpazarı 'nın, Ayvacık 'ın beldelerinde bu sorunlar ne olacak? Bu hesapları yaparken bence bilim adamları tartışması gerekirdi. Türkiye bunlardan zarar görüyor. Önümüzde süreçte bunların getirdiği sorunları hep birlikte yaşayacağız. Artık kentlerin kendi başlarına dünyada var olma mücadelesi verdiği, öne çıkmaya çalıştığı bir dönemde bence bu noktaya ağırlık verecek bir yapıya ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Türkiye 'de fikir üretmenin nerdeyse tehlikeli bir iş olmaya başladığını söyleyen Burma, “Tehlikeli bir iş olmaya başladı ki fikir yuvası olan üniversitelerimizin hiçbir konuda çıtı çıkmıyor. Oysa biz onların bu bilim yuvalarının bizi aydınlatmasını öncü olmasını bekleriz. Bütün bunları şunun için söylüyorum. Sizin kalemleriniz var. Sizin kameralarınız var. Ben biliyorum ki siz hem Samsun 'u seviyor hem de yurtsever insanlarsınız. Bu temel sorunları halkın algılamasını sağlayacak şekilde onlara vermek gerekiyor. Bu ülkede gördüm ki insanlar tamamen aldıkları bilgilerle değer yargılarını oluşturuyorlar” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA