Yalova'da Osmanlı ve Balkanlar Sempozyumu

Yalova'da belediye ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırma Enstitüsü tarafından “Osmanlı ve Balkan Sempozyumu” düzenlendi.

Bu yıl 3. kez Osmanlı ve Balkanlar teması ile düzenlenen sempozyum Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, akademisyenler ve çok sayıda davetlinin katıldığı sempozyuma ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ise sağlık sorunları dolayısıyla katılamadı

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, artık Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından ortaya konan bu tarihsel gerçeğin resmen tanınmasını istedi. Söğüt'e alternatif üretmediklerinin altını çizen Koçal, "Bu sempozyumu 2009 yılında ilk kez düzenlediğimizde hatırlarsanız Söğüt'e alternatif mi çıkıyor diye bir tantana koptu. Hayır biz Söğüt'e alternatif üretmiyoruz. Söğüt'ün yeri ve amacı belli. Orası bir Otağ. Burada böyle bir şey yok. Burada sadece savaşın cereyan ettiği bir coğrafya var. Biz bu savaşı ön plana çıkartıyoruz. Bu tarihi ve savaşı yok saymak bizim tarihimiz için büyük bir kayıp. Malazgirt neyse Yalakova savaşı da tarihte yerini bulmalıdır. Biz Söğütü inkar edip onu yok sayalım demiyoruz. Ben buradan bir çağrıda da bulunmak istiyorum. 90 yaşını aşıp da akademik yaşamında eser verebilen birkaç kişi var. İşte hocamız da onlardan bir tanesi. Hocamız prestijli ödüllerin neredeyse hemen hepsine layık görülen bir insan. Ancak bana göre hocamıza devlet düzeyinde verilecek en önemli ödüllerden bir tanesi hocamızın 90'lı yıllardan beri ortaya attığı bu tezin görülmesini, devlet düzeyinde de kabul edilmesini artık 1299 tarihinin 1302 tarihi ile kitaplar düzeyinde de değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu çok önemli iddiaya bu güne kadar bilim camiasından da 'hayır öyle değildir' diyen çıkmadı. Bugüne kadar 1299'da ne olduğunu anlatan çıkmadı. 100 yıl önce bir tarihçi 1299 demiş o tarihten beride böyle gidiyor. Oysa Halil İnalcık hocamız bunu bilimsel olarak 1302 olduğunu ortaya koydu. Büyük dönüşümler yapan Türk devleti bu ezberi de bozsun diye düşünüyorum" dedi.

Yalova Valisi Esengül Civelek ise Osmanlı'nın bir Balkan İmparatorluğu olduğunu söyledi.

Osmanlı ve Balkanların nasıl bir birine geçtiğinin en somut ispatının o coğrafyada ki Osmanlı eserleri olduğuna vurgu yapan Civelek, "Osmanlı tarihçiliğinin en büyük isimlerinden bilge tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızın önderliğinde Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 710, Balkan Savaşlarının 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Osmanlı ve Balkanlar Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. 6 asır boyunca Dünya'ya yön veren Cihan İmparatorluğu'nun kuruluşu, gelişimi, fetih yöntemleri çalışmalarının yanı sıra, yeni belgelerin gün ışığına çıkartılmasında, arşivlerin oluşturulmasında bilimsel çalışmaları ile önemli katkılar sağlayan değerli hocamıza şükranlarımızı sunuyorum" diye konuştu.

Bu yıl verilecek olan Halil İnalcık Tarih Ödülü ise ünlü tarihçi Prof. Dr Halil İnalcık'ın sağlık nedeniyle sempozyuma katılamamasından dolayı bir sonraki tarihe ertelendi. Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. Oturumlarda çeşitli üniversitelerin öğretim görevlilerinin katılımı ile Balkanlarda Türk Kültürü, Osmanlı İdaresinde Balkan Şehirleri ve Balkanlarda İslam Etkisi konuları tartışıldı .
Kaynak: İHA