Bozdağ’dan, 'Haberal ve Balbay' Yorumu

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye taleplerinin reddi ile ilgili olarak, “Adli kontrol bir tedbir değil, daha önce de bizim hukukumuzda olan bir müessese.Uygulanıp uygulanmaması tamamen hakimin veya mahkemenin takdirinde olan bir konudur, mahkemenin takdiridir. Buna söyleyecek bir sözümüz yok” değerlendirmesini yaptı.

Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İslam ülkelerinin büyükelçilerine verdiği iftar yemeğinden ayrılışında gazetecilerin Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye taleplerinin reddedilmesi kararına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Kararın, mahkemenin takdiri olduğunu ifade eden Bozdağ, “Adli kontrol bir tedbir değil, daha önce de bizim hukukumuzda olan bir müessese. Uygulanıp uygulanmaması tamamen hakimin veya mahkemenin takdirinde olan bir konudur, mahkemenin takdiridir. Buna söyleyecek bir sözümüz yok” dedi.

Yeni anayasa Türklük tanımının farklı yazılacağı ve Türklük yerine Türkiye vatandaşlığına atıf yapılacağına ilişkin AK Parti milletvekillerinin bir teklif hazırladıkları yolundaki haberin hatırlatılması üzerine Bozdağ, şunları kaydetti: “Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına ara verdi. Bu aradan sonra tekrar başlayacak. AK Partili komisyon üyeleri her konuya ilişkin partimizin görüşlerini Uzlaşma Komisyonunda paylaşıyorlar. Vatandaşlık konusunda da tabii ki AK Parti’nin görüşleri olacaktır. Onu komisyon üyesi arkadaşlarımız vakti geldiğinde paylaşacaktır. Yeni şu anda nasıl bir formülasyon orta konacak onu Komisyonda açıklayacaklardır, ondan sonra kamuoyu da vakıf olacaktır. Anayasal vatandaşlık konusunda bizim görüşlerimiz gayet açık. Bu konuda Sayın Başbakanımızın, partimiz adına konuşan herkesin görüşleri, açıklamaları var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı konusunda bizim herhangi bir sıkıntımız yok. O, Uzlaşma Komisyonunda yapılacak görüşmeler sırasında karşılıklı görüşler ortaya konacaktır, uzlaşılan metin ortaya çıkacaktır. Ama bizim bu konuda herhangi bir sorun olacağı kanaatinde değilim. Yani en azından bizim açımızdan soran olmayacaktır. "
Kaynak: İHA