Bursa Metropoliti Prof. Dr. Lambriniadis Açıklaması

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis'ın daveti üzerine Bursa'ya gelen bir grup Yunan, Mudanya'nın Kumyaka köyündeki Melekler Kilisesi'ni gezdi.

Metropolit Lambriniadis, konuklarına Melekler Kilisesi hakkında bilgi verdi. Lambriniadis, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ''Bu grup, buradan göç eden Rumlar'ın torunları ve çocuklarından oluşuyor. Dedelerinin köylerini, evlerini ziyaret etmek, mezarlarını bulmak istediler. Onların ruhları için dua etmek için geldik'' dedi.

Melekler Kilisesi'nin Rumlar için çok önemli olduğunu dile getiren Lambriniadis, şöyle konuştu:

''Burası 8. yüzyıldan kalma, bölgenin en eski ve mucize yaratan bir kilisesidir. Baş melekler Mikail ve Cebrail'e adanmış bir kilisedir. Mikail ve Cebrail, ruhi hastalıkları olan insanları tedavi eden melekler olarak geçiyor. Burada hastalığı olan insanlar, bir gece kalır, sabah iyileşmiş olarak evlerine dönerlermiş. Bursa'dan, Kütahya'dan, Ankara'dan, Sivas'tan kafileler gelip hastalarını gece buraya bırakıp, sabah alıyorlarmış. Bu yüzden, burası bir köy için büyük bir kilisedir.''

Lambriniadis, Melekler Kilisesi'nin, 1923'den beri harabe halinde durduğunu, her zaman buraya gelip dua etmek istediklerini ama harabe olduğu için izin verilmediğini kaydetti.

Lambriniadis, 200 kişiden büyük bölümünün Gölyazı'dan Yunanistan'a göç ettiğini hatırlatarak, ''Yarın sabah saat 09.00'da, Gölyazı'daki Aziz Pandeleimon Kilisesi'nde dua edeceğiz. Nilüfer Belediyesi, kiliseyi onarıp kültür merkezi haline getirmiş. Bu yüzden mutluyuz. 27 Temmuz, Aziz Pandeleimon'un Aziz isim günü. Bu yüzden Aziz'e adanmış bu kilisede ayin yapıp, dua edeceğiz'' diye konuştu.

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA