Karakuz ve Adatepe’de 'ÇED Süreci' Başladı

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Afşin ilçelerini yakından ilgilendiren; 'Afşin-Elbistan C ve D Termik Santralleri' ile ilgili olarak 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu' sürecinde raporun askıya çıktığı bildirildi.

Projenin tamamlanması halinde her iki ilçedeki yaklaşık 500 bin dekarlık kurak arazinin suya kavuşturulacağı kaydedildi.

Aynı zamanda da Kalealtı Sulama Birliği’ni cazibeli hale getirecek olan Afşin-Elbistan C ve D Termik Santralleri'ne cazibe ile su sağlayacak Karakuz Barajı ile gövde kısmı tamamlanan Adatepe Barajı’nın sulama kanallarının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, halkın görüşüne açıldı. Elbistan ve Afşin çiftçisinin kaderini değiştirmesi beklenen 'Karakuz Barajı' ile gövdesi tamamlanan 'Adatepe Barajı'nın sulama kanallarının yapımı için düğmeye basılırken, Afşin-Elbistan C ve D Termik Santralleri'nin soğutma ve katma suyunu da temin edecek olan barajlar, yaklaşık 500 bin dönüm kurak araziye hayat vereceği kaydedildi.

2012 yılı Ocak ayında Afşin Belediye Düğün Salonu’nda halkın katılımı ile düzenlenen 'ÇED Toplantısı'nın ardından, ‘Adatepe-Karakuz Barajı, Sulaması, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme, Yıkama- Eleme Tesisleri ve Hazır Beton Santrali Projesi' ile ilgili olarak 'ÇED Raporu' süreci halkın görüşüne açıldı.

ÇED süreci ile ilgili yapılan açıklamada; “Adatepe-Karakuz Barajı, Sulaması, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme, Yıkama-Eleme Tesisleri ve Hazır Beton Santrali Projesi'ne ait ÇED Raporu'nu incelemek isteyenler, Bakanlık merkezinde ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Kahramanmaraş Valiliği'ne görüş bildirebilirler” ifadesine yer verildi.

ADATEPE SULAMA PROJESİ
2012 yılı içerisinde su tutmaya başlayan Adetepe Barajı, Afşin, Elbistan ve Göksun’da yaklaşık 315 bin 540 dönüm araziyi sulayacak. Adatepe Barajı Sulama Projesi, yeni kurulacak olan Afşin-Elbistan D Termik Santralinin soğutma sistemi için saniyede 1.5 metreküp su verecek. Adatepe Barajı'ndan aynı zamanda hidroelektrik santrali (HES) ile elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Proje ile Elbistan’da kurulu bulunan Kalealtı Sulama Birliği İstasyonu'na cazibe ile su verilecek ve elektrikli pompaj tesisi de kullanılmayacak. Bu çalışmalar yapılırken Altaş, Aşağı Kargabük’ü, Söğütlü Köylerine malzeme ocakları, kum eleme tesisi kurulacak. Altaş Köyü’ne aynı zamanda beton santrali kurulması planlanıyor.

KARAKUZ BARAJI
Karakuz Barajı, Hurman Çayı üzerine inşa edilecek. Adatepe Barajı’nın gövdesi örnek alınarak, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde yapılacak. Karakuz Barajı’nın toplam 112 bin 720 dönüm arazi sulaması ön görülüyor. Karakuz Barajı’ndan aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin-Elbistan C Termik Santrali’ne saniyede 0.78 metreküp su verilecek. Karakuz Barajından Altınelma, Arıtaş, Çobanbeyli Kasabaları, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz Köylerinin tarım arazileri sulanacak. Ayrıca Baraj dip savağında tesis edilecek hidro elektrik santrali ile barajda düzenlenen akımlar türbinlenerek enerji üretilecek .
Kaynak: İHA