Memur-Sen, Hak-İş ve Mazlumder’den ‘Arakan Katliamına Son’ Çağrısı

Memur-Sen, Hak-İş ve Mazlumder tarafından, Arakan Müslümanlarına yönelik katliama son verilmesi için yardım kampanyası başlatıldı.

Arakan Müslümanlarına yapılan katliamın son bulması için Memur-Sen'in 100 bin TL bağışta bulunduğu açıkladı.

Myanmar’daki Müslümanlara yönelik Budist yönetimlerce sürdürülen katliama son verilmesi için Memur-Sen, Hak-İş ve Mazlumder ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, Mazlumder Genel Başkanı Faruk Ünsal, İHH Ankara Şube Başkanı Zeynel Abidin Özkan, Kimse Yok Mu Derneği Ankara Şube Müdürü İbrahim Çiçek, Yardımeli Derneği Genel Başkanı Sadık Danışman, Kızılay Derneği ve Cansuyu Derneği Temsilcisi hazır bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Myanmar’da yaşanan insanlık dramını dile getirmek ve yardım etmesi gereken kurumlara çağrı yapmak için toplandıklarını belirterek, “Myanmar’ın Arakan bölgesinde son 2 aydır yaşanan olaylarda Rohingyalı Müslümanlar, Rakhine etnik grubuna mensup Budist fanatikler ile resmi güvenlik kuvvetlerinin tecavüz ve katliamlarının kurbanı olmaya devam etmektedir” dedi.

Arakan’da insanlığın can çekiştiğini ve sadece Müslüman oldukları için insanlık dışı muamele gördüklerini ifade eden Gündoğdu yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Yaşanan bu trajedinin sorumlusu Rakhine etnik grubunu Rohingyalı Müslümanlara karşı yıllardır kışkırtan Myanmar rejimidir. Bu rejim, yüz binlerce insanı komşu ülke Bangladeş’e sürmüş ve Bangladeş’e sığınan Arakanlı mülteci sayısı 300 bini aşmıştır. Arakanlı Müslümanların yaşadığı sıkıntılar Bangladeş’te de devam etmektedir. Baskılar uygulanmakta ve ağır koşullardan dolayı kamplarda, açlıktan ölümler ve kalıcı hastalıklar yaşanmaktadır. Dünya, Libya, Mısır, Suriye ve Afganistan ile ne için ilgileniyorsa Myanmar ile onun için ilgilenmelidir.”

DÜNYAYA YARDIM ÇAĞRISI

Memur-Sen, Hak-İş ve Mazlumder olarak Güney Asya’da yaşanan insanlık vahşetinin ve dramının son bulması için çağrıda bulunduklarını söyleyen Gündoğdu, “Myanmar hükümetine, Bangladeş’e, Güvenlik Konseyi ve Mülteciler Yüksek Komiserliği öncelikli olmak üzere Birleşmiş Milletler’e (BM), İslam Birliği Teşkilatı’na, Güney Asya İşbirliği Teşkilatı’na (ASEAN), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” şeklinde ifade etti.

Memur-Sen, Hak-İş ve Mazlumder olarak yapılan çağrıda şunlar yer aldı: ”Myanmar hükümeti, Arakanlılara dönük saldırılara bir an önce son vermeli ve Müslümanlara hür ve eşit vatandaşlık haklarını verip, temel insan haklarını kullanmaları önündeki engelleri kaldırmalıdır. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Bangladeş’i tek başına bırakmamalı, zengin ülkeleri yük paylaşımına ortak etmelidir. BM Güvenlik Konseyi Myanmar’a gözlemci heyet göndermelidir. İslam İşbirliği Teşkilatı, bu felaketi bir an önce kendi gündemine ve BM’nin gündemine getirmelidir. Mazlumun yanında olma erdemini gösteren Türkiye’nin, Arakanlı Müslümanların sesi ve yardımcısı olacağına yürekten inanıyoruz.”

“HAKLARI ELİNDEN ALINANLARIN YANINDAYIZ”

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Toruntay, Myanmar’da tarihimiz olduğunu ve bizlerin onların yanında olmamızın çok doğal olduğunu belirterek, “Hakları elinden alınanların yanındayız. Somali ve Filistin’de katliamlara neden karşı çıktıysak, Arakan’daki katliama da karşıyız. Hak-İş olarak üyesi olduğumuz kuruluşlarla bu zulmün bir an önce son bulması için girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Mazlumder Genel Başkanı Ünsal ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Etnik farklılıkları bir arada yaşatabilme sorunu dünyanın başına sorun olmuştur ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanmıştır bu. Afganistan’da yaşanan olay etnik temizlik olarak görülmüştür. Myanmar’da yaşayanlar vatanlarından kovuldular. Orası onların ana vatanıdır ve hür, eşit yaşama haklarıdır. Budist sistem onların bu haklarını ellerinden aldı. Biz bu hakların yeniden verilmesini için çağrıda bulunuyoruz.” Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Arakan Müslümanlarına yapılan katliamın son bulması için yaptıkları çağrıda, Memur-Sen olarak 100 bin TL yardım bağışında bulunduklarını söyledi

Kaynak: İHA