'Birgün' Sineklerinin 'Ölüm Dansı' Başladı

Sakarya'da her yıl Temmuz ayında ortaya çıkan milyonlarca 'Birgün' sineğinin 'ölümle dansı' başladı.

İzleyenler, dünyada sadece Sakarya'da görüldüğü belirtilen ilginç olaya hayran kaldı. Sakarya nehrinde gelişimlerini tamamlayan birgün sinekleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da karaya çıkarak ışık etrafındaki Son danslarını yapmaya başladı.

Dün akşam saatlerinde eski Sakarya Köprüsü üzerindeki aydınlatma lambalarının etrafında toplanan ve köprüyü kaplayan milyonlarca sinek, ilginç görüntüler oluşturdu. Sinekler ışıklar etrafında bir süre uçtuktan Sonra öldü. Yere düşen sinekler yolda beyaz örtü oluşturdu. Bazı vatandaşlar ve balıkçılar, eşine ender rastlanan olayı izlemek için köprüye geldi. Sürücüler, havadaki sinekler ve beyaz örtü yüzünden zor anlar yaşadı. Bazı motosikletliler kayarak düştü. İstanbul Üniversitesi'ne araştırma konusu olan bu canlıların karaya çıkışlarının birkaç hafta devam etmesi bekleniyor. Sineklerin Son dansını izlemeye gelenlerden Aykut Çakır, "Her sene bu aylarda geliyorlar. Genelde köprüde oluyorlar. Bu şekilde toplanıp ölüyorlar. Ama nereden nasıl geldiğini biz de bilmiyoruz. Evimiz yakında olduğu için izlemeye geldik" diye konuştu.

Cihat Açıkgöz adlı vatandaş ise sineklerin 1999 depreminden Sonra çıktığını ileri sürdü. Sineklere bir anlam veremediklerini kaydeden Açıkgöz, "Her sene 1999 depreminden bu yana bunlar meydana bir çıktı, türedi. Biz de meraktayız. Buna bir anlam veremedik. 17 Ağustos 1999'dan bu yana bu şekilde devam ediyor. Çok kötü koku yapıyorlar. Neyin nesi anlayamadık. Bunlar şehir merkezine kadar geldi" şeklinde konuştu.

Köprüde balık tutarak sineklerin ışık etrafındaki dansını izleyen Dursun Demir ise, "Biraz üzücü bir manzara bu. Bu canlılar nereden var oluyor? Ne şekilde oluyor? Hala anlam vermiş değiliz. Ölüyorlar. Bir şekilde intihar ediyorlar. Işığa gelip dans edip düşüp ölüyorlar. İki üç saatlik bir ömrü var" ifadelerini kullandı .