Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Gaziantep’in Lys’deki Başarısızlığını Yorumladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Gaziantep’in LYS’deki başarısızlığını değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik , partisinin Gaziantep ' te düzenlediği ve Bakan Fatma Şahin ' in de katıldığı toplantıda eğitim konusunu ele aldı . Gaziantep’in fiziki altyapısına önemli yatırımlar yapıldığını hatırlatan Çelik , LYS ' deki başarısızlığı ise göçe bağladı . Gaziantep’in yıllardır eğitim başta olmak üzere birçok alanda tahrip edildiğini ifade eden Çelik , Kilis’in LYS’de ilk sırada yer almasını da yine nüfusa bağladı .

İstanbul’un LYS’de 41 . sırada yer aldığına vurgu yapan Çelik , başarısızlığın nedenleri ve yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi : " Gaziantep’teki sonucun çok iyi olduğunu söyleyen yok . Gaziantep mademki sanayi şehri , bu başarının eğitime de yansıması gerek . Ben bu şehre ilk geldiğimde bana bu soru sorulduğunda dedim ki ; ' gerek nüfus yapısı , sanayi yapısı , göç yapısı göz önünde bulunduğu zaman Gaziantep’i mukayese etmeniz gereken Türkiye’deki birinci il Kocaeli’dir . Eşit ağırlıkta Gaziantep 76 . sıradadır , Kocaeli de 74’üncü sıradadır . Sebep şudur ; Gaziantep’in bir milyon 800 bin nüfusunun üçte biri hiç okula gitmemiş . İnsanlar okuma - yazmayı halk eğitim merkezinin açtığı , sivil toplum örgütlerinin açtığı kurslarda öğrenmişler . Gaziantep nüfusunun dörtte üçü merkezde oturuyor . Maalesef yılların ihmaliyle birlikte şehir tıkanmış vaziyette . Park alanı , eğitimi alanı , okul alanı bırakılmamış . İlçelerde derslik başına düşen 20 iken burada 70 - 80’i buluyor . Sadece Dülük Baba Mahallesi ' nde 2 bin 800 bin metrekarelik alana 4 trilyonluk istimlak yapıldı . Ve orada onlarca evin yıkılması gerekiyor . Gaziantep’i benzer illerle mukayese edilirse , Adana , Gaziantep’e biraz benzer . O da göç alan bir sanayi şehridir . Adana 61 . sıradadır . Gaziantep , matematik - fen açısından 61 . sıradadır , sözelde sonuncu sıradadır , eşit ağırlıkta 76 . sıradadır . Gaziantep’te ilk bine giren 43 Gaziantepli genç vardır .

Aslında bu , Türkiye ortalaması açısında iyi bir ortalamadır . Gaziantep’te başarılılar iyi başarılıdır , başarısız olanlar da çok başarısızdır . Başarısız sayısı çok fazla olunca bu ortalamayı aşağıya doğru çekiyor . Kilis Türkiye’de birinci il oldu . Kilis’te üniversite sınavına giren kişi sayısı 428’dir . Bartın’da sınava giren öğrenci sayısı 430 kişidir . Gaziantep’teki tek bir liseden üniversite sınavına giren kişi sayı o kadardır . " Başarı için önce fiziki alt yapının tamamlanması gerektiğini kaydeden Çelik , " Bir yılda Gaziantep’in eğitimine yapılan yatırım 300 trilyon Türk lirasıdır . Fiziki alt yapı yapılıyor . Milletvekillerimiz ve valimiz bir araya geldik . Bir saat bu durumu konuştuk . Gaziantep’te bu başarısızlığı ortaya çıkaran faktörleri inceleyip , üstüne gideceğiz .

Türkiye’nin bütün enleri İstanbul’dadır . İstanbul , Bartın ve Kilis’le yarışamaz ama İstanbul LYS’de 41 . sıradadır . Gaziantep aldığı göç potansiyeliyle birinci , ikinci , üçüncü sıraya kısa sürede gelemez . Bunu asla beklemeyin . Ama Gaziantep’in hak ettiği sıralar buralar mı? Elbette değil . Gaziantep ortalarda bir yerde olursa bu iyi bir yerde . Gaziantep’te bireyselde bir problem yok . İlk binde 43 kişi var . Bu önemli bir başarıdır . Tahrip kolaydır . Yıllarca tek bir sosyal tesis ve alan bırakmadan bu şehir sömürülmüş . Yılların tahribatını gidermeye çalışıyoruz . Bu da kolay olmuyor” dedi .

Kaynak: İHA