TBMM Genel Kurulu’nda ‘Sivas Olayları’ Tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sivas olaylarından dolayı AK Parti'ye doğrudan veya dolaylı bir suçlama yönetilmesinin insafla bağdaşmayacağını belirterek, “Biz gerçek anlamda faillerin bulunması için çalışıyoruz.

Bunların hepsi derin mahfiller tarafından gerçekleştirilmiştir. Darbelerin araştırılması için komisyon kuruldu. Bunların nasıl kesiştiğini önümüzdeki dönem hep birlikte göreceğiz” dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda milletvekilleri Sivas olaylarının 19. yıldönümüyle ilgili söz aldı. Daha sonra parti gruplarının önerileri görüşüldü. CHP'nin, 'Alevi vatandaşların evlerinin işaretlenmesiyle' ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisinin görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da gergin anlar yaşandı.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, Sivas davasının zaman aşımı dolayısıyla düşmesi kararını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'hayırlı olsun' şeklinde değerlendirdiğini belirterek, “Bu açıklamadan sonra Alevilerin evlerinin duvarlarına işaret konuldu” dedi.

“YARGILANANLARIN ÇOĞU YANANLAR KADAR MASUM”
AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık ise, Sivas olaylarının Türkiye'ye dışarıdan dayatıldığını ifade ederek, “Orada yapılan yanlışlığı en az sizin kadar kınıyorum ama orada yargılananların büyük bir kısmı orada yananlar kadar masumdur” dedi.

Aşlık’ın konuşmasına CHP'li milletvekilleri tepki gösterirken, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, “AKP'nin kürsüye çıkardığı hatip, Sivas katliamının avukatı. Ödülünü alıp milletvekili de olmuş” dedi.

“NASIL KESİŞTİĞİNİ GÖRECEĞİZ”
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, AK Parti yetkililerinin Sivas'ın, Maraş'ın, Başbağlar'ın ‘katliam’ olduğu defalarca söylediklerini belirterek, Sivas olaylarından dolayı AK Parti'ye doğrudan veya dolaylı bir suçlama yönetilmesinin insafla bağdaşmayacağını kaydetti.

Canikli, “Biz gerçek anlamda faillerin bulunması için çalışıyoruz. Bunların hepsi derin mahfiller tarafından gerçekleştirilmiştir. Darbelerin araştırılması için komisyon kuruldu. Bunların nasıl kesiştiğini önümüzdeki dönem hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, Sivas'ta anma etkinliklerine katılan CHP’li milletvekillerini aradığını ve hiçbir AK Partili bakan ya da milletvekilinin anma törenlerine katılmadığını öğrendiğini söyledi.

Hamzaçebi, “Eğer siz gerçekten Sivas'ın katliam olduğunu ve tarihimize acı bir olay olarak geçtiğini içselleştirmiş olsaydınız, o acıyı Sivas’ta paylaşırdınız” şeklinde konuştu.

Yapılan oylamada CHP'nin önerisi reddedildi. Daha sonra AK Parti'nin gündeme ilişkin önerisi okunurken, milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

AK Parti’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök arasında sözlü tartışma yaşandı. Yiğit ve Gök’ün birbirinin üzerine yürümesi üzerine araya iki partinin milletvekilleri girdi. Milletvekilleri arasındaki gerginliğin sona ermemesi üzerine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu oturuma ara verdi.

Aranın ardından AK Parti’nin Genel Kurul gündemine ilişkin önerisi oylanarak kabul edildi. Buna göre TBMM Genel Kurulu yarın saat 13.00'te toplanacak ve yarım kalan 'torba teklif' ile Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı ele alınacak. Tasarıların tamamlanmaması halinde Genel Kurul çalışmalarına Çarşamba günü devam edilecek .
Kaynak: İHA