Hollanda’nın Vize Kararına Almanya'daki Türklerden Destek

Hollanda hükümetinin Türk işadamları ile serbest meslek sahiplerine ‘hizmet sağlama’ amaçlı olarak kısa süreli seyahatler için vizesiz giriş izni tanıması Almanya'daki Türkler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Hollanda’da alınan kararı selamladığını belirterek, “Bu ilk adımdı. Şimdi ikinci adım olarak öğrenciler için de kalksın istiyoruz. Tabii ki vizenin tümü Türk vatandaşları için kalksın isteriz.” dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı ve Federal Milletvekili Aydan Özoğuz, hem parti olarak hem de şahsen özellikle işadamları başta olmak üzere vize kolaylığı sağlanmasından yana olduğunu belirtti.

Bu gelişmenin ülke adına çok önemli bir adım olacağını ifade eden Özoğuz devamla şunları söyledi: “Birçok komşu ülke vizeleri üç ay veya altı ay gibi süreler için verirken, Almanya h'âlâ günü gününe vize veriyor. Buraya geleceklere ne gün geleceklerini ve ne zaman döneceklerini soruyor. Bu da örneğin bir işadamının bir vize ile birkaç sefer gelmesini engelliyor. Bu kesinlikle değişmeli. Böyle yapılırsa aynı zamanda ülkeler arası gidiş gelişleri sıklaştırır ve ilişkileri de güçlendirir. Kaldı ki bir hafta Sonunu Almanya’da geçirmek isteyen istediği gibi uçağa atlayıp gelemiyor.” İşadamları gibi bazı kişilere vize muafiyeti sağlanmasından yana olduğunu savunan Özoğuz, “Ancak aile birleşimi gibi durumlar bunun dışında tutulmalı. Ülkeye gelmek uğruna çaba sarf eden çok sayıda insan var. Burada bir kontrol olmalı.” diye konuştu.

Hür Demokrat Partili Federal Milletvekili Serkan Tören ise Türkiye ile AB arasında devam eden vize diyaloğuna işarette bulunarak, “Vize diyaloğu yapılsın. Teknik sorunlar kaldırılsın. Türkiye de geri kabul anlaşmasını yürürlüğe geçirsin. Son olarak da vize kaldırılır.” dedi.