Dr. Gürkan Dinler'den Sıcak Hava Uyarısı

Özel Medline Kütahya Hastanesi'nin Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan Dinler, sıcak havaların kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

Sıcak havalarda beslenme konusunun hayati önem taşıdığını belirten Dinler, "Terleme ile çok su kaybedileceği için vücutta pıhtılaşma eğilimi artar. Bu da kalp hastalığını ya da kalp krizi riskini tetikler. Onun için günde en azından 2-3 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor” dedi.

Gazlı içeceklerin de çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğini, bu nedenle bu tarz içeceklerin tüketilmesini tavsiye etmediklerini ifade eden Dinler, “İnsanların sıcak havalarda ağır yemeklerden mutlaka kaçınmaları aynı zamanda kızartma ve kebap gibi yemek çeşitlerini çok fazla tüketmemeleri lazım. Bu çeşit yemeklerin kalp sağlığı için yararlı bir etkisi olmadığı gibi baharatlı olmaları nedeniyle uyarıcı etkileri bulunmaktadır. Bunlar kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını tetiklerken, kişinin kalp krizi geçirmesine de neden olabilir” diye konuştu.

Dinler, şöyle konuştu: "Çoğunlukla kalp krizinde göğüs kafesinin ortasında birkaç dakikadan uzun süren ağrı, baskı, sıkışma, huzursuzluk hissi olabilir. Ağrı genellikle dinlenmeyle geçer ve efor sırasında yine gelir. Ayrıca halsizlik, göğüste ağırlık, ölüm korkusu gibi belirtileri de olabilir.Ağrı üst vücutta da ortaya çıkabilir. Örneğin çene ve dişler, iki kol, boyun ya da karında olabilir. Bazen ağrı, sıkışma, huzursuzluk hissi göğüste başlar ve sonra sol kola, çene altına ve sırta vurur.Güç nefes alma göğüs ağrısından önce ya da aynı anda başlayabilir. Buna karşın kalp krizi sırasında herhangi bir solunum şikâyetiniz de olmayabilir. Terleme, bulantı: Bazen bu belirtiler de kalp krizinin tek işareti olabilir. Göğüste yanma hissi mide problemlerinden de olabilir, ama aynı zamanda bir kalp krizi belirtisinin de işaretidir. Daha önce kalp krizi geçirmiş olsanız bile belirtileriniz öncekine göre farklılık gösterebilir. Kadınlar erkeklere göre daha sessiz kalp krizi geçirirler. Bu, kalp krizini göğüste ağrı, yanma gibi klasik belirtilerin olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, soğuk terleme, bulantı, zor nefes alma vardır. "
Kaynak: İHA