Jeoloji Mühendisliği Bölümü İlısu Barajı'nı İnceledi

Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri, DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı sürdürülen Ilısu Barajı'nı inceledi.

Teknik incelemelere Prof. Dr. Yaşar Eren başkanlığında Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Ünal'ın yanı sıra Yrd. Doç. Dr. H. Alim Baran, Yrd. Doç. Dr. Salih Dinç, Yrd. Doç. Dr. Sema Tetiker katıldı.

DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, kendisini ziyaret eden heyetin, Ilısu Projesini ziyaret eden ilk Jeoloji Mühendisliği Bölümü olduğunu belirterek, teşekkür etti. Geziye katılan heyete, Şube Müdürü Jeoloji Mühendisi Mahmut Şayak tarafından detaylı olarak Ilısu Baraj projesi, jeolojik özellikleri ve jeoteknik açıdan önemi ile sulama açısından Türkiye ölçeğinde projenin yeri ve önemini içeren inşaat, elektromekanik, çevre, yeniden yerleşim, kültürel ve arkeolojik ve jeolojik-jeoteknik çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Sunum sonrasında konuşan Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Batman Üniversitesi öğrencileri, bu tür devam eden önemli mühendislik yapılarını gezme ve inceleme fırsatı sağlandığı için çok şanslı. Bu imkanı sağlayan başta Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam olmak üzere, emeği geçenleri kutluyorum. Öğrencilerin yetişmesi açısından bu tür geziler son derece önemlidir.” ifadelerine yer verdi. Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Eren ise bu önemli projede bulunmaktan son derece memnun olduklarını, kendilerine gösterilen yakın ilgi, destek ve misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.BARAJ ALANI YERİNDE GÖRÜLDÜBaraj alanında sürdürülen teknik incelemelerde; baraj gövdesi dolgu işlemleri, yerinde yapılan deney çalışmaları, dolu savak, mansap köprüsü, geçici keson köprü, yaklaşım galerisi ile derivasyon tünelleri inşa çalışmaları gibi ana çalışmalar yerinde görüldü.

Ayrıca, DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü'nde görevli jeoloji mühendisleri tarafından baraj sahasının jeolojisi hakkında bilgi verildi.

Baraj sahası gezilerek kayaçlar incelendi ve kayaçlardan örnekler alındı. İncelemeler sonunda, Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, desteklerinden ötürü Bölge Müdürü Mahmut Dündar’a, Şube Müdürü Jeoloji Mühendisi Mahmut Şayak’a ve diğer teknik personele teşekkürlerini sundu.

ÖĞRENCİLER KAYAÇLARDAN ÖRNEK ALDI

Çalışmalar esnasında öğrencilere kayaçları tanıma ve tanımlama, tabaka konumlarının ölçülme teknikleri, araziden örnek alımı, arazideki tektonik özelliklerin belirlenmesi ve tespit edilen özelliklerin arazi defterlerine işlenmesi gibi tatbikatlar yaptırıldı .