Sökeli Köylülere Meyvecilik Bilgilendirmesi

Söke’ye bağlı ve ilçeye bağlı en uzak köy olma özelliği taşıyan Çavdar köyünde meyve yetiştiriciliği konusunda bir günde iki toplantı ve uygulama eğitimi yapıldı.

Gerçekleşen ilk toplantıda Çavdar Köyü’nün yıllardır gündeminde olan orman vasfını yitirmiş araziler ve 2B yasası ile satılması planlanan alanlar hakkında bilgilendirme yapıldı. Milli Emlak Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantıda ilk başvuru sırasında alınan bin 100 TL’lik başvuru ücretinin kaldırıldığı belirtildi. Gerçekleştirilen diğer toplantının konusu ise bodur meyve yetiştiriciliği oldu. Özellikle bodur elma yetiştiriciliği konusunda bilgilerin verildiği toplantıda, tarım alanlarının sulama yöntemleri ile ilgili bilgiler verildi.

Çavdar Köyü Kahvehanesinde gerçekleşen toplantıda tarımsal bilgiler Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık Personellerinden Uzman Ziraat Mühendisi Ergün Soydaş, Ali Bilginer ve Veteriner Hekim Murat Elmas tarafından verildi.

Geleneksel meyvecilik ve geleneksel sulama yöntemlerinin eskide kaldığı bunların yerinin bodur meyve yetiştiriciliği ve damla sulama yöntemlerinin alması gerektiğini vurgulayan Ziraat Mühendisi Ergün Soydaş; üreticilerin tarımsal alanda ekonomik ve daha verimli uygulamaları takip etmesi gerektiğini dile getirdi. Toplantıda Ziraat Mühendisi Ali Bilginer ise eski sulama yöntemlerinin toprağa, yetiştirilen ürüne yaptığı olumsuzluklardan bahsetti ve basınçlı sulama yöntemleri olan Damla, Yağmurlama, Mini Sprink gibi yöntemlere geçmenin önemini anlattı. Bilgilendirme toplantısı sonrasında arazide meyvecilik ve sulama yöntemleri uygulamaları olarak köylülere anlatıldı.

Gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarından dolayı memnuniyetini dile getiren Çavdar Köyü Muhtarı Adil Atmaz teşekkür etti. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün bu tür eğitimleri arttırmasını istediklerini dile getiren Muhtar Atmaz; “Yeni yöntemlerin uygulanabilirliği köylerin çehresini değiştirecektir” dedi.

Kaynak: İHA