Uşak Kent Konseyi Başkanı Aydın Açıklama Yaptı

Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın, Gediz Nehri'nin, kirlilik yüzünden ''can çekiştiğini'' savundu.

Aydın ve Uşak Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Gediz Nehri'ndeki kirlilik iddialarını incelememek üzere Uşak Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisi deşarj noktasına giderek su örnekleri aldı.

UOSB artıma tesisinin düzenli çalıştırılmadığı yönündeki vatandaşlardan çok sayıda ihbar aldıklarını, bu nedenle inceleme gezisi düzenlediklerini söyleyen Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın, nehirde kirliliğin had safhaya ulaştığını söyledi.

Arıtma tesisinden nehre karışan su ile nehrin suyu arasında büyük fark olduğunu ve arıtma tesisinden nehre gelen suda pis koku bulunduğunu ifade eden Zafer Aydın, ''Sözün bittiği yerdeyiz. Aslında hiçbir şey söylemeye gerek yok. Nehre karışan pis su, tesisin nedenli çalıştığını açıkça anlatıyor. Gediz Nehri kirlilik yüzünden can çekişiyor. Biran önce yetkilileri göreve davet ediyoruz. Geleceğimizin yok olmasına izin vermemeliyiz. Ortada çok ciddi bir halk sağlığı sorunu var. Bu su tarımda kullanılmamalı. Sadece Uşak değil Gediz Nehri ile Ege havzası kirleniyor'' diye konuştu.

Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Hasan Yüksel ise kirliliğin geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını belirterek nehir suyunun tarımda kullanılmaması için Gediz Nehri'nin geçtiği illerin valilerinin acilen önlem almasını istedi.

Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi İsmail Atalay da, ''Burada yaşayan balıkların içi artık kimyasal ağır metal dolu. Daha önce biz federasyon olarak bu bölgede bir bilimsel çalışma yaptık. Ege Üniversitesi'nin desteği ile yaptığımız araştırmada balıkların kesinlikle tüketilmemesi gerektiği sonucu çıktı. Gediz Nehri'nde bu noktadan sonra balık avı yapılmaması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Muhabir: Soner Kılınç

Yayıncı: Ramazan Ercan
Kaynak: AA