Annan: “Suriyeliler, Krizi Kendileri Çözmeli”

Dün Cenevre’de Suriye için toplanan liderler, bir barış planı üzerinde anlaşsalar da Esad’ın geleceği tartışma konusu olmayı sürdürdü.

Kurulması istenen geçici hükümette Esad’ın kabinesindekilerin ve muhaliflerin yer almasının öngörüldüğü yeni planın kabul edildiği zirveden sonra basının karşısına geçen BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, planın Suriyelilerin kendi demokratik geçiş yollarını seçmelerini sağlayacağını belirterek Suriyelilerin nasıl ve kim tarafından yönetileceklerine karar verebilmeleri gerektiğini vurguladı.

Annan, Suriye’de çatışmalar yüzünden işlerini yapamayan BM gözlemcileri hakkında ise “Hala orada sabırsız bir şekilde koşulların izin vermesini ve işlerine devam etmeyi bekliyorlar” dedi.

Suriye’deki bütün tarafları alınan kararlara uymaya ve şiddetten kaçınarak görüşmelere odaklanmaya çağıran Annan, “Onları masaya getirmek ve onları konuşmanın zamanının geldiğine ikna etmek kolay olmayacak. Fakat bu gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

AB Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Suriye’ye askeri müdahaleyi içermeyen plan hakkında “Esad’ın hala gitmesi gerekiyor. Karşılıklı rıza testini elindeki kanlarla hiçbir zaman geçemez” dedi.

Clinton, bütün ülkelere seslenerek “Suriye yönetimine ve muhalefete Annan’ın planını kabul etmeleri ve desteklemeleri için yapabileceğiniz bütün baskıyı yapın” ifadesini kullandı.

ABD öncülüğündeki ülkelerin bu planı haftaya düzenlenecek Suriye’nin Dostları konferansına taşıyacağını kaydeden Clinton, daha büyük bir uluslararası konsensüs yaratmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA