Türkmenistan’da 5 Bin Yıllık Antik Kent Bulundu

Türkmenistan’da 40 yılı aşkındır devam eden kazılar sonrasında 5 bin yıllık antik kent gün yüzüne çıkarıldı.

Türkmenistan’da 5 Bin Yıllık Antik Kent Bulundu
Türkmenistan’ın ikinci büyük şehri olan Mari’de düzenlenen “Antik Merv - dünya uygarlığının merkezi” konulu konferansta konuşan yetkililer, şehirde 1 hektar alana yayılan antik bir kent bulunduğunu ve buradaki çalışmaların hala devam ettiğini ifade etti.

Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) dönem başkanlığını yürüten Türkmenistan, ev sahipliğini yaptığı bu konferansa BDT üyesi olan ülkelerden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Özbekistan, Tacikistan gibi ülkelerden tarihçiler ve bilim adamları katıldı.

5 BİN YILLIK ANTİK KENT

Konferansa katılan Rusyalı arkeolog Viktor Sarianidi yaptığı konuşmada, Mari şehrinin 70 kilometre kuzeyindeki Karakum çölünde yaptıkları kazı çalışmaları sonrasında, 5 bin yıllık antik kenti gün yüzüne çıkarttıklarını kaydetti.

40 yıllık kazı sonrasında önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirten Rus arkeolog, Marguş Medeniyeti’nin başkenti Gonurdepe’de birçok yeni bulguya ulaştıklarını ifade etti.

Konferansa katılan bilim adamları ve tarihçiler, en eski uygarlıklardan olan Marguş Medeniyeti’nin yer aldığı antik kenti ziyaret etti. Kentin durumu, kazı çalışmaları sonrasında ortaya çıkartılan çeşitli eşyaları bilim adamları dikkatini çekti. Ayrıca, kentte bulunan eski dönemlere ait mezarlar da ilgi odağı oldu.
Türkmenistan’ın topraklarında M.Ö III asırlarda hüküm süren Marguş Medeniyetinin başkenti Gonurdepe’deki kazı çalışmaları sürüyor.