Tüketiciler Birliği Hukuk Kurulu Üyesi Çarşanbalı Açıklaması

Tüketiciler Birliği Hukuk Kurulu Üyesi Şahin Çarşanbalı, tüketici başvurularını reddeden, zamanında karar alamayan, yanlış kararlar veren tüketici sorunları hakem heyetlerinin tüketicilerin sorunlarını artırdığını ve hak arama mücadelesine engel olduğunu öne sürdü.

Çarşanbalı, yaptığı yazılı açıklamada, tüketici mağduriyetlerinde çözüm noktası olarak görülen tüketici sorunları hakem heyetlerinin kanunda belirtilen amaca hizmet etmediğini iddia etti.

Çarşanbalı, şunları kaydetti:

''Bazı heyetlerin özverili ve mevzuata uygun çalışmalarının yanında birçok heyetin yanlış uygulamaları arasında yer alan haksız gerekçelerle kabul edilmeyen tüketici başvuruları, süresinde karara bağlanamayan başvurular,tüketicileri yetkisiz yerlere yönlendirmeler, ikna odası uygulamaları, dayanağı olmayan, toplantısız alınan standart kararlar nedeniyle tüketicilerin mağduriyeti katlanarak artmaktadır. Tüketici başvurularını reddeden, zamanında karar alamayan, yanlış kararlar veren heyetler tüketicinin sorunlarını artırmakta, hak arama mücadelesine engel olmaktadır. Hakem heyetlerinde yaşanan sorunların iki temel nedeni, hakem heyeti görevinin yük olarak görülmesi ve raportörlerin gelişigüzel seçilmesidir. Hakem heyetlerinin mülki amirler tarafından denetlenmemesi ise hantallaşmayı kalıcı hale getirmektedir.

Hakem heyeti üyelerinin ve özellikle raportörlerin eğitime tabi tutulması ve heyetlerin işleyişinin denetlenmesi halinde sorunların büyük ölçüde azalacağı düşünülmektedir. Tüketiciler Birliği, hakem heyetlerinde yaşanan sorunlarla ilgili olarak hazırladığı raporu yetkili mercilerle paylaşmış bulunmaktadır. Kamu otoritesi yaşanan sorunların çözümü için gerekli çalışmayı bir an önce paylaşmalıdır. Aksi takdirde hakem heyetleri tüketici sorunlarının bir halkası olarak devam edecektir.''

Muhabir: Kemal Kaymak / Atakan Çelik

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA