Antik Kentte Venüs'ün Geçişine Şahit Oldular

Burdur’un Gölhisar ilçesinde Venüs'ün Güneş'in önünden geçişini izlemek için Kibyra antik kentine gelenler tarihi geçişe şahit oldu.

Antik Kentte Venüs'ün Geçişine Şahit Oldular
Kibyra antik kentine geceden gelen izleyiciler, tarihi olayı görmek için sabaha kadar bekledi. Sabaha karşı saat 04.30-07.50 saatleri arasındaki tarihi geçiş, Kibyra Antik Kenti Stadyumu'nda kurulan teleskoplarla ve dağıtılan özel gözlüklerle gözlemlendi. Şenliğe katılan Burdur Valisi Süleyman Tapsız gök olayını bir süre izledi.

En son 8 Haziran 2004'te Güneş'in önünden geçen Venüs gezegeninin bir dahaki geçişinin 2117 yılında olacağı belirtildi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, "Bu astronomik olayı yüz yıllarca yıl önce gladyatörlerin savaştığı bir antik kentte izlemek ayrı bir güzellik. Bir dahaki geçiş 2117 yılında gerçekleşecek." dedi.

Kibyra’da tarihi geçişi izlemenin ayrıcalık olduğunu anlatan Burdur Valisi Süleyman Tapsız, “3 bin yıl önce gladyatörlerin savaşlarına tanıklık eden antik kent bugün Venüs'ün Güneş'in önünden geçişine tanıklık ediyor.” şeklinde konuştu.

Saat 08.20'de geçişin bitmesiyle vatandaşlar antik kenti terk etti .