UAEK’nın Genel Kurul Toplantısı Viyana’da Devam Ediyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) genel kurul toplantısı, ikinci gün oturumuyla Viyana’da devam ediyor.

Kurumun Viyana’daki merkezinde süren toplantının bu sabahki oturumunda, Kuzey Kore ve Suriye’nin nükleer programı ile nükleer güvenlik antlaşmasının güncellenmesi konuları ele alınırken, öğleden sonraki oturumda ise İran’ın nükleer faaliyetlerinin ele alınması bekleniyor. UAEK Başkanı Yukiya Amano’nun katılmadığı toplantı, dönem başkanı İtalya BM Daimi Temsilcisi Gianni Ghisi başkanlığında yapıldı

Kuzey Kore, 2009 yılı Nisan ayında aldığı tek taraflı bir karar ile güvence denetimleri antlaşmasını tek taraflı iptal ederek nükleer tesislerini de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) denetimine kapatmıştı. UAEK Genel Başkanı Yukiya Amano’nun son raporuna ilişkin kurumun üye ülkelerinin heyet başkanlarının sözlü açıklamalarda bulundukları öğrenildi. Heyet başkanlarının yaptıkları açıklamalarda, Kuzey Kore yönetiminin görüşme masasına geri dönmesi için ikna edilmeye çalışıldığı ifade edildi.

Suriye’nin sahip olduğu nükleer programının da ele alındığı toplantıda, Dar El Zor bölgesindeki askeri tesisisin İsrail’in 2007 yılında gerçekleştirdiği hava saldırısı sırasında tahrip edildiğini belirten Suriye heyeti, tesiste toplanan uranyum bulgusunun İsrail’in hava saldırısında kullanıldığı ‘uranyum kaplı’ bombaların artığı olduğunu ileri sürdü.

İran nükleer programına ilişkin üye ülkelerin başvuru sırasına göre sözlü beyanda bulunacağını belirten UAEK kaynakları, ‘İran’a yönelik UAEK üyesi ülkelerden yeni bir karar tasarısı sunulmadığını’ belirttiler .
Kaynak: İHA