Türk Büro-sen Genel Başkanı Yokuş: 'memura Özgü Vergi İndiriminin Yapılması Lazım'

Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, vergi dilimi oranının yüzde 5 yansımasından dolayı memurun cebinden aldığından fazlasının gittiğini öne sürerek, memura özgü bir vergi indiriminin yapılması gerektiğini söyledi.

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Göçü Köyü'nde Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Beyşehir Şubesi tarafından düzenlenen piknik etkinliğine katılan Yokuş, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Memur kesiminin hepsinin aynı maaşı almadığına vurgu yapan Yokuş, "Unvanlarından, tahsillerinden ve sorumluluklarından dolayı aylık bin 500 lira alan da, 2 bin 500 lira maaş alan da memur var. Ama maaşlar yükseldikçe vergi dilimleri artıyor. Dilimler artınca verilen zam kadar bile zam geriye götürüyor. Daha doğrusu; biz yüzde 4 zam alıyoruz ama vergi dilimi yüzde 5 yansıyınca elimizden aldığımızın fazlası gidiyor. Yani memura özgü bir vergi indiriminin yapılması lazım" dedi

Memura yapılan Son yüzde 4'lük zamla memurun tamamının yüzde 4 zam alacağının zannedilmesine rağmen durumun oldukça farklı olduğunu da savunan Yokuş, "Memurun en az yüzde 50'si vergi diliminden dolayı yüzde 4'ü alamadığı gibi, yüzde 1 de fazladan veriyor, yani maaşı geriye gidiyor. Şimdi bunların düzeltilmesi lazım. Yani gelir gruplarının puanlamasının düzetilmesi lazım. Şu anda biz de biliyoruz ki, ülkemizde maalesef vergi sitemimiz kayıt dışındaki sisteme müdahale edemediği için kaynağından vergi almaya gittiği için, bugün gelir vergisinin yüzde 65'ini bu ülkede memur ve işçiler ödüyor, neden çünkü memurun ve işçinin kaçıracak şansı yok ki; maaşından alıyorsunuz vergisini. Bu sistemin de düzeltilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA