36 Muz Üreticisine 'iyi Tarım Uygulamaları' Sertifikası Verildi

Alanya Muz Üreticileri Birliği'nin (MUZBİR) uyguladığı, 'Avrupa-Türkiye Muz Bağlantısı' projesi kapsamında 36 muz üreticisine iyi tarım uygulaması sertifikası verildi.

MUZBİR, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) meclis salonunda düzenlediği törende iyi tarım uygulaması sertifikasını hak eden 36 muz üreticisine sertifaka dağıttı.

İyi tarım uygulamasında 200'ü geçkin maddeyi yerine getiren 1muz üreticisine sertifa verildiği açıklandı. Sertifika törenine katılan Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, gelecek yıl sertifaka alan sayısının artaması temennisinde bulundu. Devletin araştırmaya, iyi üretime ve yeniliklere çok ciddi anlamda kaynak aktarmaya başladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, projelere destek verilmesinin halen anlaşılmadığını belirtti.

Seçim zamanlarında kasabaları, köyleri dolaşırken vatandaşların destekleri okumadığını, bilmediğini gördüklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Eski alışkanlıkları olan, 'üretsek de üretmesek de karşılıksız kaynak aktarılıyor' anlayışı vardı. O yüzden iyi ürüne ve iyi üretime yönelik destek ve teşviğin amlamı yoktu ama 10 yılda ciddi anlamda değişklik oldu. Bu sıkıntıyı Sadece bunu çiftçi kesiminde yaşamadık. Eğtimin merkezi üniversitelerde de bunu yaşadık. İnanın ilk yıllarda üniversitelere araştırma için verdiğimiz kaynakların yüzde 90'ı geri geliyordu. Çünkü araştırma ve buluş gibi bir anlayışımız üniversitelerde bile yoktu. Ama son 10 yılda uzay üsseleri bile kurulmaya başlandı. Akdeniz Üniversitesi'ndeki gibi. Araştırma işbirliğinin arttığını görüyoruz. AB teşvikleriyle birçok proje köylere başladı.

Muz Üreticiler Birliği ihtiyacımız olan güzel bir proje ortaya koyarken AB buna tam detek verdi. Bizim de gayemiz böyle bir projeye destek vermek ve yanında olmak." dedi.

KONTROLLÜ TARIMI ARTTIRMAK ZORUNDAYIZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, 2012 yılı içerisinde destekleme tutarının 48 milyon lira olduğunu belirterek, mazot ve gübrenin bunun büyük bir kısmını oluşturduğunu söyledi.

Kaliteli ve pazarın istediği ihracata uygun üretim yapılmadan tarımda yükselme olamayacağını ifade eden Erçin, "Türkiye yaş meyvede 4. sırada. Önümüzde Amerika, Çin ve Brezilya var. Bundan sonra çıtayı yükseltmek için kontrollü tarımı artırmak zorundayız. İyi tarım uygulamaları demek doğal ortama sahip çıkmak demektir. İyi tarım uygulaması insana çevreye zarar vermeyen tarladan sofraya kadar tüm süreci takip edilmesi demektir." diye konuştu.