Almanya’da Krizden Kurtulamayan Sol Parti, Liderlerini Buldu

Almanya’da son zamanların en tartışmalı ve krizden kurtulamayan partisi olan Sol Parti yeni liderlerini seçti.

Geçtiğimiz hafta Göttingen şehrinde parti kongresinde 34 yaşındaki partinin federal milletvekili Katja Kipping kadın lider seçilirken, erkek lider ise 56 yaşındaki Bernd Riexinger oldu. Biri doğulu diğeri batılı, biri yaşlı diğeri genç olan liderlerin nasıl bir parti yönetecekleri ise merak konusu. Geçtiğimiz aylarda eski Eş Başkan Gesine Lötzsch’ün Sol Parti’den geri çekilmesi parti içinde krizlere sebep olmuştu. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Schleswig-Holstein seçimlerinden önce yeni parti başkanlarını bulamayan Sol Parti, hafta sonu Göttingen’de gerçekleştirdiği parti kongresinde parti prosedürü gereği biri kadın ve biri erkek olmak üzere parti liderlerini seçti. Doğu Almanyalı federal milletvekili ve aynı zamanda partinin başkan yardımcısı görevinde bulunan 34 yaşındaki Katja Kipping parti başkanı olurken, 56 yaşındaki partinin Baden-Württemberg eyalet yönetimi ve sol sendika kanadından Bernd Riexinger ise eş başkan seçildi. Oyların yüzde 67,1’ini elde eden Kipping, Hamburg Eyaleti Meclis Grubu Başkanı Dora Heyenn’e karşı üstün oy elde ederken, batı Almanyalı Riexinger ise oyların yüzde 53,5’ini alarak partinin en çok gündeme gelen ismi Dietmar Bartsch’ı geride bıraktı. Sol Parti’yi geliştireceklerini belirten Riexinger, “Tekrar başarı yollarını tırmanacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

Oylamadan önce partinin Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi hazır bulunan 560 delegeye, parti içinde farklı kanatları oluşturan liderleri seçme çağrısında bulundu. Riexinger, kongredeki seçimden önce yaptığı konuşmada, Sol Parti’nin çoğulcu bir parti olarak başarı elde edeceğine dikkat çekti ve partinin sendikalara ve barış hareketlerine iyi bir ilişkisi kurması gerektiğini sözlerini ekledi.

PARTİ LİDERLERİ KİM?

Doğu Almanyalı Katja Kipping, 21 yaşında politikaya atılır ve 1999 yılında partinin en genç ismi olarak Saksyonya eyaleti meclisine girer. 2005 yılından bu yana federal milletvekili olan Kipping, meclisin Çalışma ve Sosyal Komisyonu başkanı görevini yürütüyordu. Saksyonya Eyalet Başkanı Rico Gebhardt, Kipping için, modern Sol Parti’yi canlandırdığını belirterek Kipping’e destek verdi. Bir çocuk annesi olan Kipping’in ağırlık verdiği konular ise ekoloji ve sosyal işler. Kipping ayrıca Neonazi protestolarında da boy göstermiş bir isim. Büyük bir siyasi kariyeri bulunmayan 56 yaşındaki Bernd Riexinger ise Stuttgart şehrinde sendikası başkanlığını yürütüyor. Riexinger ayrıca partinin Baden-Württemberg eyaleti yönetim kurulunda bulunuyordu.