İİT: Suriye’ye Üyeliğinin Dondurulmama İçin Kasım’a Kadar Mühlet

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’nin Kasım ayına kadar istenileni yapmaması halinde üyeliğinin dondurulacağını söyledi.

Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen “Çin ve İslam Dünyası: Kültür İlişkileri” konulu uluslararası kongrenin ardından Türk gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan İhsanoğlu, Suriye ile ilgili tutumlarının başından beri belli olduğunu kaydederek, özel temsilciyle geçen yıl Mayıs ayında Suriye Cumhurbaşkanına reformların yapılması, Annan planının ilk maddesinin uygulamaya konulmasını, yani kanın durdurulması ve muhalefetle görüşülmesi konusunda uzun bir mektup gönderdiklerini anlattı. İhsanoğlu, "Fakat teşkilatımız ve uluslararası telkinlerin neticecisinin alınamadığını görüyoruz. Gelinen netice çok vahimdir.’’ diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan), Suriye'nin İTT üyeliğinin askıya alınıp alınmayacağıyla ilgili sorusunu cevaplayan İhsanoğlu, "Suriye’nin üyeliğinin dondurulması konusunda karar alınmıştır. Bir tavsiye kararı alınmıştır. Karar, 57 ülkenin Kasım ayında katılacağı toplantıda verilecektir. Orada Suriye istenilen hususları yerine getirmezse orda üyeliği dondurulacak.’’ şeklinde konuştu.

İhsanoğlu, Suriye'nin Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak da hadisenin Cuma günü olduğunu, Cumartesi kendilerinin açıklama yaptıklarını belirterek, Pazar günü de üye devletler adına şiddetli kınama yaptıklarını, bunun uluslararası kuruluş tarafından ilk kendilerinin yaptığını ancak Türk basınında yeterince yer bulamadığından şikâyet etti.İTT: ÇİN’DE MÜSLÜMANLAR İÇİN BEKLEDİĞİMİZ ADIMLAR ATILIYOR2010 ziyaretinizin ardından Çin’in ülkedeki Müslümanlara yönelik nasıl adımlar atıldığı yönündeki soruya da İhsanoğlu, 2010’daki ziyarette dile getirdikleri hususlarla ilgili olarak Çin tarafının önemli gelişmeler kaydettiğini gördüklerini söyledi.

"Bunlar da buradaki Müslüman halkın dini ve kültürel hakları ve kültür mirası gibi meselelerdir." diyen İhsanoğlu, ziyarette ayrıca Müslümanların yaşadığı bölgelerde ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırmak, fert başına düşen hâsılanın Çin’in ortalamasına yükseltilmesi gibi çok önemli adımlar atıldığını görmekten mutlu olduklarını ifade etti.

TOPLANTI, ALANINDA BİR İLKToplantının açılışında Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, İhsanoğlu ve İTT İslam Tarihi, Sanat ve Kültürü Araştırmaları Merkezi (IRCICA) ile Çinli uzmanlar birer konuşma yaptı.Cihan’a konuşan IRCICA Başkanı Dr. Halit Eren, dünyanın 10 değişik coğrafyasında İslam medeniyeti ile ilgili sempozyum düzenledikleri, Çin’de ise bunu iki yıl çalışmanın ardından ilk defa yaptıklarını kaydetti.

Toplantıya aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyadan 20, Çin’den de 30’a yakın bilim adamı katılıyor. Eren, bu sempozyumun ufuklar açacağını ifade ederek, burada Çin ile İslam dünyası arasındaki münasebetlerin gelişiminin her yönüyle ele alınacağını belirtti.

İslam Konferansı Teşkilatı ile Çin Dışişleri Bakanlığı’nın şemsiyesi altında, merkezi İstanbul’da bulunan IRCICA ile Pekin’deki Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) tarafından işbirliğiyle düzenlenen kongre iki gün sürecek. Pekin’de CASS’ın konferans salonunda yapılan toplantı, konusunda ilk oluyor. Toplantı ayrıca, bir taraftan 57 İslam ülkesini temsil eden İTT ve bu teşkilatın akademik araştırma merkezi IRCICA ile diğer taraftan Çin ve onun 5 bin öğretim üyesi ve araştırmacının çalıştığı CASS arasındaki bilim ve kültür ilişkilerinin gelişmesi bakımından önem taşıyor.

NELER KONUŞULUYOR?

Toplantıda, 651 yılında Halife Hz. Osman tarafından Çin’e ilk resmi heyetin gönderilmesi ve daha önce başlamış olan ticaretin artarak devam etmesinden mimari ve sanattaki karşılıklı tesirlere, Çin ve İslam felsefe ve bilim eserlerinin birbirlerinin dillerine tercümelerinden Çin dilinin ve İslam ülkelerinin dillerinin öğretimi konularına kadar çok geniş bir yelpaze üzerinde bildiriler sunuluyor. Bunun yanında günümüzde ve gelecekte İslam ülkeleri ile Çin arasındaki kültür diplomasisinin küresel planda taşıdığı ve taşıyacağı önem konusunda da çalışmalar sunulacak.
Bugünkü oturumlarda, Çin’in İslam dünyası ilişkilerinin tarihi süreçleri, sanat alanındaki temaslar ve etkileşimler, dil ve edebiyatta ilişkiler, bilim ve düşünce tarihi içindeki etkileşimler, günümüzde Çin ve İslam dünyası arasındaki ilişkiler, küresel çerçevede Çin ve İslam ülkeleri başlıklı konuların sunumları yapıldı .