Trakya'ya Kan Bankası İsteği

Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) ve Kızılay işbirliği ile düzenlenecek olan etkinlikte kan bağışı kampanyası gerçekleştirilecek.

Kampanya öncesi TAGİD binasına basın toplantısı düzenleyen derneğin sağlık komitesi başkanı Dr. Ali Eke, Trakya bölgesinde kan bankası kurulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kızılay Çorlu Şubesi ve TAGİD olarak el ele verdiklerini ve ortak bir çalışma yürüterek kan bağışı kampanyası düzenleyeceklerini söyleyen TAGİD Sağlık Komitesi Başkanı Dr. Ali Eke: “23 - 24 Haziran 2012 günlerinde Çorlu Orion AVM'de kan bağışı kampanyası gerçekleştireceğiz. Bu çalışmayı toplumda kan bağışı bilincinin oluşması ve Trakya bölgesinin ihtiyacı olan kan bankasının Çorlu'da kurulması için başlatıyoruz.

Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve ilçelerindeki sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirerek, Trakya'daki donör sayısını artırıp, Trakya'ya da kan bankasının kurulması için çaba sarf edeceğiz. Şuan Türkiye'de 15 civarında kan bankası bulunuyor. Marmara bölgesinde Güney Marmara ve Kuzey Marmara olarak ikiye ayrılmış durumda. Bunlardan biri Bursa'da diğeri de İstanbul Kartal'da. Acil durumlarda Trakya bölgesi kanı İstanbul Kartal'daki kan bankasından alıyor. Bu da acil durumlarda hastalar için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bunun, Trakya’da her noktaya yakın bir merkez olan Çorlu’ya açılacak kan bankası ile çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

TAGİD Sağlık Komitesi üyesi Dr. Hakan Sunal'da her damla kan kurtarılan bir candır diyerek kan vermenin faydalarını sıraladı.

Sunal: “Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kanbağışlayan kişide baş ağrısı, stres yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunamazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür” dedi.

Kan bağışı çok insancıl ve onurlu bir davranıştır diyen Sunal: “Haberlerde ölü sayısı ve yaralı sayısı veriliyor. Daha sonra yaralılara ne olduğu pek bilinmiyor. Önemi olan konu da kazanın ardından kan ihtiyacı ile beraber başlıyor. Kazada yaralananlar 1 - 2 kişi olduğunda pek sıkıntı olmuyor ancak yaralı sayısı fazla olunca kan sıkıntısı da başlıyor. İnsanlar için 3 tane önemli sıvı var, bunlar su, petrol ve kan. Kanın sunisi yok henüz üretilmedi. Bu konuda pek çok çalışma yapılıyor. Suni damar yapılıyor, kalp kapakçıkları yapılıyor ancak kan böyle değil kanın tek kaynağı insan. Kan bağışı konusunda insanların duyarlı olması, gönüllülerin artması gerekiyor” şeklinde konuştu .
Kaynak: İHA